Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Opozícia iniciovala mimoriadnu schôdzu k nebankovým spoločnostiam

Alojz Hlina Foto: TASR/Martin Baumann

Schôdzu bude musieť Pavol Paška zvolať do siedmich kalendárnych dní. Otázkou však je, či sa vôbec bude konať, keďže poslanci na jej začiatku musia schváliť program.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Opoziční poslanci na čele s Alojzom Hlinom (nezaradený) dnes iniciovali mimoriadne rokovanie parlamentu, na ktorom chcú vyjadriť znepokojenie nad situáciou v oblasti pôsobenia nebankových spoločností a enormného nárastu exekučných podaní. Zároveň chcú zaviazať vládu, aby pripravila legislatívne návrhy na riešenie tejto situácie.

Ako pre TASR potvrdil líder SaS Richard Sulík, potrebných 30 podpisov sa našlo v radoch SaS, hnutia Nová väčšina - Dohoda, v hnutí OĽaNO (okrem Igora Matoviča) a podpísal sa aj Andrej Hrnčiar (Most-Híd).

Schôdzu bude musieť predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) zvolať do siedmich kalendárnych dní. Otázkou však je, či sa vôbec bude konať, keďže poslanci na jej začiatku musia schváliť program.

Podľa Hlinu aktuálna situácia v SR v oblasti pôsobenia nebankových spoločností a vývoja počtu exekučných podaní je alarmujúca. "Na Slovensku pôsobí niekoľko nebankových spoločností, ktoré pôsobia na trhu nielen neeticky, ale aj na hrane, resp. za hranou zákona. Dôsledkom ich pôsobenia je mimoriadne dramatické zhoršenie sociálnej situácie dotknutých obyvateľov, často končiace tragicky, ako aj neúmerný nárast exekučných podaní," upozorňuje poslanec. Situácia je podľa jeho slov natoľko alarmujúca, že sú potrebné zásadné zmeny v legislatíve, ktorá pôsobenie nebankových spoločností a exekútorov upravuje.