Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Opozícia predkladá balík zákonov pre lepšie uplatnenie mladých ľudí

Miroslav Beblavý Foto: TASR/Martin Baumann

Vláda totiž podľa opozície o tejto problematike veľa hovorí a oficiálne na ňu vynakladá veľa peňazí, ktoré sa však strácajú inde.

Bratislava 28. februára (TASR) – O tom, že absolventi stredných a vysokých škôl potrebujú výraznú pomoc, svedčí podľa poslanca Miroslava Beblavého (nezaradený) údaj zverejnený vládou v Stratégii SR pre mládež na roky 2014 – 2020, podľa ktorého chce 70 percent mladých odísť zo Slovenska.

„Takmer 30.000 mladých ľudí do 30 rokov sa len za minulý rok odhlásilo zo systému zdravotného poistenia, čo naznačuje, že sú dnes už niekde inde. Slovensko má zásadný problém s odlivom mozgov a s tým, že mladí ľudia tu nevidia svoje uplatnenie a treba s tým niečo urobiť,“ vyhlásil na dnešnom brífingu v Národnej rade SR Beblavý. Zákony spolu prekladajú poslanci z viacerých opozičných klubov. Okrem Beblavého sú predkladateľmi Jana Žitňanská (nezaradená), Arpád Érsek (Most-Híd), Martin Fronc (KDH) a Martin Poliačik (SaS). Tvrdia, že aplikácia týchto zákonov nebude stáť štát nič alebo len zanedbateľné sumy v porovnaní s tým, koľko na túto oblasť vynakladá oficiálne vláda.

V balíku deviatich zákonov poslanci riešia podmienky absolventskej praxe. Právo na financovanú absolventskú prax s príspevkom by mali mať podľa návrhu len zamestnávatelia, ktorí reálne zamestnávajú aspoň časť absolventov.

Navrhujú tiež, aby žiaci stredných odborných škôl mali povinnú prax u skutočných zamestnávateľov. Takáto prax by mala predstavovať aspoň 25 percent času v poslednom ročníku. Opoziční poslanci chcú tiež presadiť, aby sa vo verejnom sektore uznávala aj prax získaná počas štúdia a v rámci živnosti.

Zamestnávanie absolventov chcú poslanci podporiť znížením odvodov pre zamestnávateľov. Navrhujú preto na 12 mesiacov znížiť odvody pre absolventov stredných a vysokých škôl. Pri žiakoch a študentoch chcú zjednotiť sumu, pri ktorej sa nemusia platiť odvody a to na 159 eur. V súčasnosti je tento limit stanovený na 68 eur pri stredoškolákoch a 159 eur pri vysokoškolákoch.

Do zákona chcú opoziční poslanci zakotviť aj povinnosť pre ministerstvo školstva, aby zverejňovalo údaje o platoch absolventov vysokých a stredných škôl. Zároveň chcú uzákoniť zverejňovanie informácií o nezamestnanosti absolventov na základe údajov úradov práce.

Dĺžka povinnej praxe pre právnické profesie by sa podľa jedného z opozičných návrhov mala skrátiť na tri roky. Dĺžka tejto praxe by sa tak vrátila zo súčasných piatich na pôvodné tri roky.

Poslanci by svojím návrhom chceli reálne zaviesť prakticky orientované bakalárske študijné programy. Navrhujú preto zmeniť zákon o vysokých školách tak, aby študenti mohli bakalárske štúdium ukončiť nielen záverečnou prácou, ale aj dielom – napríklad počítačovým programom alebo prototypom či modelom. Absolventi profesijných bakalárskych programov by mohli podľa návrhu študovať magisterský program najskôr dva roky po ukončení bakalárskeho programu. „Bakalárske štúdium dnes na Slovensku nie je uplatniteľné v praxi a všetci bezprostredne študujú ďalej na magisterskom štúdiu. V západných krajinách je pritom 60 percent bakalárov, ktorý sa reálne uplatňujú,“ podčiarkol exminister školstva Fronc.

Ďalším návrhom sa má podporiť zamestnávanie bakalárov vo verejnom sektore. Vysokoškolské vzdelanie na bakalárskej úrovni by podľa opozičných poslancov stačilo napríklad na získavanie a spracúvanie informácií a vysvetlení pre verejnosť či médiá, protokolárne zabezpečovanie oficiálnych alebo zahraničných návštev či koordinovanie výstav.

Posledným návrhom chcú poslanci zrovnoprávniť dlžníkov vo Fonde na podporu vzdelávania (FNPV) s ostatnými dlžníkmi. Štát podľa Beblavého zaviedol pre dlžníkov súkromných bánk, ale aj Štátneho fondu rozvoja bývania právo na predčasné splatenie úverov bez pokuty. Klienti FNPV však takúto možnosť nemajú, argumentuje Beblavý.

Poslanci dnes okrem predloženia zákonov poslali listy trom ministrom – šéfovi rezortu práce, školstva a spravodlivosti. V listoch ich žiadajú, aby s nimi boli ochotní rokovať o podpore zákonov. „Naozaj nejde o zákony ideologické, opozičné, ale o zákony praktické a v prospech mladých ľudí,“ zdôraznil Beblavý. Opozícia dúfa, že vďaka rokovaniam Smer podporí aspoň niektoré z ich návrhov.

"Opoziční poslanci skloňujú princípy duálneho vzdelávania, ktoré rezort školstva postupne zavádza do praxe. V praxi vytvárame podmienky na prepájanie škôl s firmami a realizujeme konkrétne národné projekty," povedal v reakcii na návrhy opozičných poslancov hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Spomenul projekt, do ktorého sa zapája 250 zamestnávateľov, a ktorý sa týka 35.000 stredoškolákov, ale aj projekt pre vysokoškolákov. "Národný projekt Vysoké školy ako motory rozvoja je realizovaný v objeme 17 miliónov eur," doplnil. Už dnes sa podľa neho môže 150 študentov vysokých škôl zapojiť do praxe pri tvorbe svojich záverečných prác.

„Problematiku zamestnávania mladých riešime, nečakáme na podnety od opozície. Prihlásili sme sa v rámci EÚ k systému opatrení – garancie pre mladých, kde okrem iných opatrení máme záujem zaviesť právo na prvé zamestnanie," reagoval Michal Jurči z tlačového odboru rezortu práce. Už v súčasnosti majú podľa neho absolventi možnosť získať prax na tzv. absolventskej praxi. "Pričom aj tento inštitút umožňuje znížiť pre zamestnávateľov ich finančné zaťaženie,“ dodal.