Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Opozícia nie je spokojná s prácou predsedu NR SR

Na snímke vpravo predseda NR SR Peter Pellegrini (Smer-SD) a vľavo poslanec NR SR Béla Bugár (Most-Híd) počas rokovania 60. schôdze Národnej rady SR (NR SR) 21. decembra 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pellegrini hovorí, že sa snažil viesť schôdze čo najspravodlivejšie. Ak však niekto prekračuje hranicu únosnosti, musí podľa vlastných slov zakročiť, lebo poriadok musí byť všade.

Bratislava 26. decembra (TASR) - Opozícia nie je celkom spokojná s prácou predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho (Smer-SD). Nepodarilo sa mu podľa nej nastoliť vyššiu politickú kultúru v parlamente. Pellegrini hovorí, že sa snažil viesť schôdze čo najspravodlivejšie. Ak však niekto prekračuje hranicu únosnosti, musí podľa vlastných slov zakročiť, lebo poriadok musí byť všade.

"Pellegrini je tam na okrasu. Je to pešiak, ktorý poslúcha ľudí nad sebou. Taká Laššáková v nohaviciach," zhodnotil šéf SaS Richard Sulík. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár oceňuje, že sa Pellegrini snaží rokovať aj s opozíciou. Na zmenu politickej kultúry by sa však musel správať inak, ako doteraz. "To mu ale jeho poslanci nedovolia," povedal pre TASR Bugár.

Pellegrini podľa neho rovnako ako jeho predchodca Pavol Paška (Smer-SD) urobil z parlamentu slúžku vlády. "Vláda si tak dovoľuje voči parlamentu preto, že vládne sama. Nemá žiadnu vnútornú kontrolu, koaličného partnera, ktorý by ho brzdil," vysvetli.

Podľa lídra KDH Jána Figeľa sa Pellegrini viac usmieva ako jeho predchodca. "Ale tam to aj končí. Politická kultúra nie je vyššia," zhodnotil s tým, že vládna väčšina sa pod Pellegriniho vedením v pléne správala veľmi arogantne, napríklad pri kauze Váhostav.

V parlamente to podľa Figeľa nie je len o tom, ako sa tam cítia poslanci. "Je to hlavne o rešpektovaní opozície ako dôležitého partnera a reprezentanta verejnosti pri kontrole moci. Ani raz poslanci pod Pellegriniho vedením neumožnili vážnu účasť opozície a jej nominantov na kontrole moci. Je to na škodu ľudí, nie opozície," priblížil Figeľ. Dodal, že KDH urobí maximum pre to, aby sa to po marci 2016 zmenilo k lepšiemu.

Pellegrini v rozhovore pre TASR priznal, že sa mu vo funkcii nepodarilo naplniť úplne všetko, čo chcel. Niečo sa mu ale podľa jeho slov splniť podarilo.

"A myslím si, že som sa snažil parlament viac otvoriť verejnosti a vrátiť mu život aj mimo politiky. Konalo sa tu mnoho podujatí, výstav. A schôdze som sa snažil viesť čo najspravodlivejšie. Ale keď niekto prekračuje hranicu únosnosti, nemôžem sa už len usmievať a byť za dobrého, musím aj rázne zakročiť. To sa nie každému páči, ale poriadok musí byť všade," zdôraznil.