Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Opozícia odišla zo sály, P. Paška ich prirovnal k utekajúcim potkanom

Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) v utorok 18. júna 2013 otvoril 21. schôdzu parlamentu. Hneď na úvod rokovania čaká na poslancov rozprava k voľbe kandidáta na generálneho prokurátora. Na snímke protest poslancov za OĽaNO. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Paška zároveň apeloval, aby parlament konečne prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi ponúkol kandidáta, na ktorého ľudia čakajú.

Bratislava 18. júna (TASR) - Opoziční poslanci dodržali svoje slovo, odišli z rokovacej sály a na tajnej voľbe kandidáta na generálneho prokurátora sa nezúčastnia. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) tento krok prirovnal k úteku potkanov z potápajúcej sa lode.

"Keď Slovensko potrebovalo názor, vždy ste zutekali ako potkany z potápajúcej sa lode. Táto krátka debata je prejavom neschopnosti opozície. My ako opoziční poslanci sme vždy dávali najavo svoje názory, viedli sme rozpravy inteligentnejším a obsažnejším spôsobom," povedal Paška.

Zároveň uistil, že nemá ako predseda parlamentu pripravenú žiadnu pečiatku, aby pri tajnej voľbe kontroloval svojich poslancov. "Žiadna prokuratúra ma nebude ako vás naháňať, kde tá pečiatka je," odkázal expredsedovi NR SR Richardovi Sulíkovi (SaS).

Poslancov za OĽaNO, ktorí celé popoludnie držia dva veľké transparenty na miestach, kadiaľ poslanci prechádzajú k tajnej voľbe, upozornil, že idú zákonnej voľbe brániť nezákonným spôsobom. "Žiadam vás, aby ste odišli a umožnili slobodný výkon mandátu," odkázal Paška s tým, že uznáva symboly a transparenty si môžu dať niekam nabok. Štvorica obyčajných však bez slov ostala stáť.

Paška zároveň apeloval, aby parlament konečne prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi ponúkol kandidáta, na ktorého ľudia čakajú. "Verím, že sa opäť začneme venovať vládnym návrhom zákonov, ktoré riešia problémy ľudí, lebo my sme tu na to," dodal.

Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) je presvedčený, že Paška chcel svojim prejavom len odviesť pozornosť od toho, že sa naša demokracia západného typu mení na demokraciu ruského typu. "Väčšina obsadzuje všetko bez ohľadu na rozloženie politických síl. Demokracia, ktorá nemá kontrolné mechanizmy, sa stáva tyraniou väčšiny," upozornil.

Poslanci za vládny Smer-SD si následne odhlasovali, že voľba kandidáta na generálneho prokurátora, do ktorej je nominovaný len kandidát Smeru-SD Jaromír Čižnár, bude tajná. Výsledky budú známe po sčítaní hlasov. Zablokovanie ciest do volebnej miestnosti transparentmi OĽaNO vyriešili poslanci Smeru-SD tým, že použili zadný vchod.