Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

OPOZÍCIA: Po Pavlisovi by mali odstúpiť aj ďalší členovia vlády

NRSR Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ľubomír Galko z SaS by prijal, keby si z Pavlisa zobral príklad aj premiér Fico.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Po Pavlovi Pavlisovi, ktorý dnes odstúpil z funkcie ministra hospodárstva, by mali nasledovať ďalší členovia vlády vrátane premiéra Roberta Fica. Zhoduje sa na tom opozícia.

"Malo by nasledovať odstúpenie Jána Počiatka," reagoval Alojz Hlina z klubu KDH. Ľubomír Galko z SaS by prijal, keby si z Pavlisa zobral príklad aj premiér Fico. "Myslím si, že tento krok pána Pavlisa by mohol byť dobrým príkladom a výzvou aj pre Roberta Fica," povedal.

Podľa predsedu KDH Jána Figeľa sa Pavlis nikdy nemal stať ministrom. "A to platí pre viacerých ministrov súčasnej vlády. Verím, že jeho rozhodnutie bude nasledované viacerými členmi vlády," doplnil Figeľ. Ani podľa šéfa Mostu-Híd Bélu Bugára nemal Pavlis byť ministrom hospodárstva. "Premiér nemal po tých kauzách, čo sa prevalili, inú možnosť, ako pritlačiť na neho. Pán Pavlis tam nemal čo robiť," zdôraznil Bugár.



Miroslav Kadúc z OĽaNO sa nazdáva, že Pavlis neodstúpil pre kauzu s upratovaním. "Ale pochopil, že to, čo robí vláda, nie je úprimná snaha o spravodlivú správu tejto krajiny," poznamenal Kadúc.

Podľa nezaradeného poslanca a šéfa hnutia NOVA Daniela Lipšica sú ľudia znechutení z toho, čo sa na Slovensku deje. Poukázal na neustále sa objavujúce kauzy Ficovej vlády. "Asi nás to každého unavuje čítať každý deň príbehy o kradnutí ministrov Ficovej vlády. Nestíha sa skončiť jedna kauza a už je tu ďalšia. Ľudia sú znechutení z toho, čo sa deje na Slovensku. Musí sa to skončiť, lebo skončíme ako Grécko," vyhlásil.

Podľa SDKÚ-DS nie je Pavlisov odchod žiadnym hrdinstvom. Strana tvrdí, že demisia bude len prázdnym gestom, ak ministerstvo hospodárstva nezruší všetky zmluvy na upratovanie s firmou Pavlisovho švagra. "Navyše by mala vrátiť všetky peniaze, ktoré jej štát alebo organizácie z Pavlisovho rezortu už zaplatili," povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Pavlis oznámil odchod z funkcie dnes. Stalo sa tak po dnešnom rozhovore s predsedom vlády Robertom Ficom (Smer-SD). "Minister hospodárstva prevzal na seba politickú zodpovednosť za medializované informácie súvisiace s jeho osobou. Škandalizovanie jeho mena poškodzuje tak stranu, ktorá ho do funkcie nominovala, ako aj jeho meno a rodinu," konštatovala v stanovisku pre médiá Pavlisova hovorkyňa Miriam Žiaková.

Podľa denníka SME je Dávid Šípoš, majiteľ upratovacej firmy Sitis, ktorá dostala od organizácií pod Ministerstvom hospodárstva (MH) SR zákazky za státisíce eur, švagrom P. Pavlisa. Sitis vznikol podľa SME v auguste 2012, štyri mesiace po Pavlisovom príchode na ministerstvo hospodárstva. O dva mesiace podpísala firma prvú zmluvu so spoločnosťou MH Invest za vyše 20.000 eur. Neskôr mala získať ďalšie zákazky aj v iných rezortoch.

Šípoš sa stal jediným akcionárom Sitis v septembri 2013. V januári 2014 uzavrela táto firma zmluvu na upratovanie s Poliklinikou Tehelná, ktorá patrí pod FNM, za 103.000 eur, informovalo SME.