Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

OPOZÍCIA: V prípade Rybaniča sú pokurátori prepojení na Bašternáka

Na snímke vľavo Daniel Lipšic (NOVA) a Igor Matovič z OĽaNO(vpravo). Foto: TASR - Andrej Galica

Podľa D. Lipšica prokurátori Bystrík Palovič mladší a Vladimír Pravda vlastnia byty v Bašternákovom bytovom komplexe, ktorý sa nachádza v lukratívnej bratislavskej štvrti Koliba.

Bratislava 24. júna (TASR) – Prokurátori, ktorí figurujú v prípade Filipa Rybaniča, asistenta poslanca Národnej rady SR Jozefa Rajtára (SaS), sú prepojení na podnikateľa Ladislava Bašternáka. Na tlačovej konferencii v Bratislave to dnes uviedli predstavitelia opozičných strán OĽaNO-NOVA a SaS.

Prokurátori Bystrík Palovič mladší (Okresná prokuratúra Bratislava V) a Vladimír Pravda (Krajská prokuratúra v Bratislave) vlastnia byty v Bašternákovom bytovom komplexe, ktorý sa nachádza v lukratívnej bratislavskej štvrti Koliba, uviedol poslanec NR SR Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA).

Palovič ml. dozoroval zásah polície voči Rybaničovi, ktorý si pozrel v Tatra banke účet ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), na ktorý prišli peniaze od podnikateľa Bašternáka. Spis bol neskôr stiahnutý na bratislavskú krajskú prokuratúru, kde ho dostal na starosť prokurátor Pravda, vysvetlil Lipšic.

Väzby na Bašternáka má aj Bystrík Palovič starší (otec Bystríka Paloviča ml., pozn. TASR). V jeho prospech bolo zriadené záložné právo na Bašternákov byt a nebytový priestor v rezidenčnom komplexe. Prokurátor teda zrejme poskytol podnikateľovi úver alebo pôžičku, ozrejmil Lipšic.

Podľa neho je to príliš veľká súhra náhod, aby v politicky citlivej kauze vykonávali dozor prokurátori prepojení na osobu Bašternáka podozrivého z daňových podvodov. "Považujem za absurdné, aby sme boli v situácii, kedy si gauneri vyberajú prokurátorov, ktorí budú riešiť ich oponentov," vyhlásil Lipšic s tým, že Slovensko smeruje k mafiánskemu štátu. Prokuratúra podľa neho potrebuje reformu. Na budúcej schôdzi parlamentu navrhne, aby sa spisy na prokuratúre prideľovali náhodným výberom, podobne ako na súdoch.

Opozícia má podozrenie, že aj byt prokurátora Bystríka Paloviča ml. bol predmetom daňových podvodov, ako to bolo u bytov v kauze Five Star Residence spojenej takisto s osobou Ladislava Bašternáka. Poslanec Jozef Rajtár (SaS) upozornil, že predtým, ako byt získal mladý prokurátor, prešiel cez 12 firiem, ktoré si ho navzájom posúvali.

"Je silné podozrenie, že je za tým rovnaká schéma," uviedol Rajtár. Pripomenul, že v prípade jeho asistenta konal dotyčný prokurátor Palovič mladší, ale aj sudca a polícia expresne rýchlo a vec vybavili v priebehu niekoľkých hodín. To podľa neho potvrdzuje, že je za tým mafiánska štruktúra.

"Toto je mafia, ktorá má chápadlá všade," doplnil líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Podľa toho má Bašternák prezývku "Malý Lacko. "On je tak trošku menej inteligentný. Na podvody tohto rangu nemá," myslí si Matovič, ktorý je presvedčený, že ide o bieleho koňa ministra vnútra Roberta Kaliňáka. "Inak by nebolo možné, aby mal Malý Lacko krytie na polícii, prokuratúre, finančnej správe," doplnil.

Poslanec Ľubomír Galko (SaS) vyzval koaličných partnerov Smeru-SD, aby prehodnotili svoje stanovisko k ministrovi vnútra Kaliňákovi, že by mal vyvodiť osobnú zodpovednosť až potom, ako vyšetrovanie jeho káuz preukáže pochybenia. "Ak niekto v toto dúfal, už tomu nemôže veriť. Ani za 20 rokov sa nič nevyšetrí, pokiaľ bude ministrom vnútra Kaliňák," domnieva sa Galko aj na základe najnovších zistení.

Generálna prokuratúra preverí informácie opozície


Generálna prokuratúra preverí informácie o prepojení prokurátorov dozorujúcich prípad asistenta poslanca SaS Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča s osobou Ladislava Bašternáka, ktoré dnes priniesli predstavitelia opozície. Uviedla to hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Predajňová uviedla, že vecou sa zaoberá priamo generálny prokurátor Jaromír Čižnár. „Generálny prokurátor ihneď uložil vedúcej organizačno-kontrolného oddelenia, aby v spolupráci s krajskou prokurátorkou v Bratislave zabezpečila vyjadrenie dotknutých prokurátorov k zisteným skutočnostiam,“ priblížila hovorkyňa.

Poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) na tlačovej konferencii uviedol, že pred dnešným zverejnením informácií o prepojeniach prokurátorov sa stretol s Čižnárom a oboznámil ho s tým. Predajňová to potvrdila. Čižnár považuje podľa nej takýto postup za korektný. „Generálny prokurátor o týchto skutočnostiach nevedel,“ vysvetlila.

Voči Rybaničovi zasiahla polícia pod dozorom prokuratúry potom, ako si v Tatra Banke pozrel ako jej zamestnanec účty ministra Roberta Kaliňáka a exministra Jána Počiatka (obaja Smer-SD). V minulosti prišli na ne peniaze od Bašternáka. Opozícia dnes kritizovala, že zásah riadený Palovičom mladším bol expresne rýchly, obávajú sa, že je za tým „mafiánska štruktúra“.

Čižnár sa ho rozhodol preveriť. „Generálna prokuratúra SR si vyžiadala príslušný vyšetrovací spisový materiál na preskúmanie zákonnosti postupu prokurátora Okresnej prokuratúry Bratislava V. v súvislosti s rešpektovaním práva obvineného na obhajobu,“ doplnila Predajňová.