Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Opozícia odovzdala podpisy, o nezamestnanosti sa má hovoriť do 7 dní

NR SR, ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Premiér Robert Fico (Smer-SD) považuje tento návrh za politikárčenie, keďže minister práce Ján Richter (Smer-SD) už do parlamentu materiál týkajúci sa riešenia problematiky nezamestnanosti predložil.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Predstavitelia štyroch opozičných strán KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS dnes v parlamentnej podateľni odovzdali podpisy potrebné pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR. Jej jediným bodom má byť diskusia o nezamestnanosti. Ak budú podpisy v poriadku, predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) musí schôdzu zvolať do siedmich dní. Podľa opozície je nezamestnanosť najdôležitejšia téma a je potrebné o nej diskutovať.

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec uviedol, že za posledný rok odišlo zo Slovenska 40.000 pracovných miest a vláda jednej strany nezmyselne ideologicky presadila zrušenie rovnej dane, zhoršenie Zákonníka práce či zvýšenie daní a odvodov, čím prácu z krajiny vyháňa. "Potrebujeme zastaviť neradostný trend rušenia pracovných miest. Situácia je vážna a mimoriadna," tvrdí.

Podpredseda KDH Július Brocka informoval, že strany Ľudovej platformy (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS) sa v piatok (12.4.) ráno stretnú za okrúhlym stolom so zamestnávateľmi a odborníkmi. "Závery z tohto okrúhleho stola chceme priniesť na rokovanie NR SR," avizoval.

Za najväčší a najpálčivejší problém SR považuje nezamestnanosť aj podpredseda Mosta-Híd Ivan Švejna. "V súčasnosti máme 437.000 evidovaných nezamestnaných. Za rok vlády Roberta Fica pribudlo do evidencie 40.000 ľudí. Tento problém si zaslúži jednu mimoriadnu schôdzu," myslí si.

Podpredseda SaS Jozef Mihál zdôraznil, že za posledný rok pribudla na Slovensku jediná fabrika, a to na výrobu nezamestnaných so sídlom na Úrade vlády SR a s pobočkami na ministerstvách práce a financií. "Chceme na mimoriadnej schôdzi prinútiť premiéra a jeho ministrov, aby začali konečne predkladať reálne návrhy na znižovanie nezamestnanosti a ak toho nie sú schopní sami, poprosíme ich, aby pozorne počúvali naše opozičné návrhy," avizoval.

Za najdôležitejšie cesty, ako pomôcť zamestnanosti, považujú opozičné strany spružnenie Zákonníka práce, zavedenie systému práca namiesto dávok, zvýšenie počtu zamestnancov v zariadeniach pre seniorov či zníženie daní malým podnikateľom, ak vytvoria nové pracovné miesto.

Na argumenty Smeru-SD, že schôdza je zbytočná, lebo v parlamente už je správa ministra práce o nezamestnanosti, Štefanec odvetil, že opozícia práve takto vytvára priestor na debatu o riešeniach, ak Smer-SD nejaké má. "Nech sa páči, majú priestor na konfrontáciu s riešeniami, ktoré chceme ponúknuť my," povedal.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) považuje tento návrh opozície za politikárčenie, keďže minister práce Ján Richter (Smer-SD) už do parlamentu materiál týkajúci sa riešenia problematiky nezamestnanosti predložil. Hovoriť by sa o ňom malo na májovej schôdzi NR SR. Šéfka klubu vládneho Smeru-SD Jana Laššáková zase označila túto aktivitu opozície za trochu propagandistickú. "Ale je to právo opozície," poznamenala s tým, že zatiaľ nevie povedať, ako sa Smer-SD postaví k prípadnému mimoriadnemu rokovaniu.