Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Poliačik vyzval stranu Smer-SD, aby žalobu na prezidenta podporila

Na snímke poslanec za SaS Martin Poliačik. Foto: TASR/Michal Svítok

Ak si je Smer istý, že stojí na správnej strane, nech obžalobu podporí, vyhlásil Martin Poliačik.

Bratislava 17. januára (TASR) - Ak si je Smer-SD taký istý, že v prípade nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora stojí na správnej strane, nech jeho poslanci podporia obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy SR, ktorú dnes v parlamente podala opozícia. Vyzval ich na to poslanec SaS Martin Poliačik, ktorý sa nechá pokojne vysmiať, keď obžaloba na Ústavnom súde SR neprejde "en bloc".

Obžaloba má byť podľa Poliačika zdvihnutým prstom pre všetkých, ktorí si nevšimli, že po roku '89 sa zmenili pomery na Slovensku, a pre tých, ktorí si myslia, že na Slovensku si môžu robiť čokoľvek. "Zákony a ústava bez ohľadu na mocenské rozloženie ľudí na Slovensku musia platiť. A aj ak by mala obžaloba ostať len v parlamente, len v rozprave, je to historicky prvá obžaloba prezidenta. Je to niečo, čo sa s Ivanom Gašparovičom po jeho dlhej histórii svojvoľného výkladu akéhokoľvek pravidla bude vliecť až do konca," vyhlásil Poliačik. Verí, že nervozita Smeru-SD a prezidenta, bude stúpať a že už pochopili, že existujú limity a hranice. Nádeja sa, že tak ako sa Slovensko dokázalo zbaviť Vladimíra Mečiara, podarí sa mu to aj v prípade vlády Roberta Fica (Smer-SD).



"Obžaloba je jednoznačnou odpoveďou na aroganciu vládnej strany Smer a prezidenta Gašparoviča," uviedol po podaní šéf klubu Mostu-Híd László Solymos. V súvislosti s mimoriadnou schôdzou, ktorá sa nekonala a na ktorej si opozícia chcela vypočuť dôvody na nevymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora priamo od prezidenta, povedal, že hlava štátu sa bojí diskutovať a obhajovať svoje rozhodnutie. Solymos sa nazdáva, že je namieste otázka, či by Gašparovič nemal zvážiť zotrvanie vo funkcii prezidenta SR.

Predseda KDH Ján Figeľ je presvedčený, že konanie hlavy štátu v prípade Čentéša vyjadruje nielen nečinnosť, ale aj svojvôľu. "Týmto konaním, rozhodovaním nezabezpečil riadny chod orgánov a prekročil svoje právomoci. Prezident koná v záujme vládnej strany," vyhlásil Figeľ. Šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo zdôraznil, že Jozef Čentéš je riadne zvolený kandidát na generálneho prokurátora, ktorého by mal prezident vymenovať.


Na snímke brífing opozičných strán po neúspešnej voľbe zľava poslanec Pavol Hrušovský, poslankyňa Lucia Žitňanská poslanec László Solymos a poslanec Juraj Miškov.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Opozícia vo vyhlásení uvádza, že nemá inú možnosť


V súčasnosti opozícia podľa Freša nemá inú možnosť, ako podať obžalobu na hlavu štátu, keďže na mimoriadnej schôdzi parlamentu si nemohla s prezidentom ani s poslancami Smeru-SD situáciu vydiskutovať. To, čo predvádza Smer-SD a prezident podľa Freša je akt zbabelosti. "Nebyť schopný prísť obhájiť nejaké rozhodnutie na pôdu parlamentu znamená, že ich argumenty sú slabé alebo nijaké. Znamená to aj pohŕdanie parlamentnou demokraciou, uzurpovanie si moci," zdôraznil.

Opozičný návrh obžaloby prezidenta bude musieť parlament prerokovať do 30 dní. Na to, aby sa dostal na Ústavný súd SR, musí získať v pléne podporu minimálne 90 hlasov. Opozícia ich má len 67, nie všetci opoziční poslanci pritom obžalobu podporujú. Vládny Smer-SD avizoval, že obžalobu nepodporí. Opozícia sa v návrhu snaží dokázať, že hlava štátu úmyselne porušila ústavu, keď nevymenovala parlamentom zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Podľa opozície tým prezident prekročil svoje ústavné právomoci. Opozícia v obžalobe tvrdí, že prezident v rozpore s ústavou nezabezpečil riadny chod ústavných orgánov, keďže nekonal v primeranej lehote o vymenovaní alebo nevymenovaní parlamentom riadne zvoleného kandidáta do funkcie.

Podanie návrhu na obžalobu iniciovala SaS, podporu našla u KDH, SDKÚ-DS, Mosta-Híd a časti poslancov klubu OĽaNO vrátane jeho šéfa Jozefa Viskupiča a podpredsedníčky parlamentu Eriky Jurinovej. Predstavitelia opozície podľa prezidentovho hovorcu Mareka Trubača nemajú žiadny právny základ, na ktorom by postavili obžalobu prezidenta za to, že nevymenoval Čentéša za generálneho prokurátora. "Prezident konal v zmysle Ústavy SR a svojich právomocí. Za svojím rozhodnutím nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora si stojí," uviedol dnes pre TASR. Hlava štátu podľa neho môže aj nevymenovať kandidáta na generálneho prokurátora, a to z dôvodov, ktoré prezident opísal na deviatich stranách.