Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: SULÍK a REMIŠOVÁ: Premiér R. Fico opozíciu ku kontrole nepustí

Na snímke vpravo Richard Sulík (SaS) vľavo Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) počas brífingu s novinármi na tému Premiér opozíciu ku kontrole nepustí v utorok 26. apríla 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Predstavitelia opozičných strán SaS a OĽaNO-NOVA sa odvolávajú na Ficovu odpoveď opozícii, ktorá chcela rokovať o obsadení kontrolných pozícií v štátnych inštitúciách opozíciou.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) opozíciu ku kontrole nepustí. Myslia si to predstavitelia opozičných strán SaS a OĽaNO-NOVA Richard Sulík a Veronika Remišová. Odvolávajú sa na Ficovu odpoveď opozícii, ktorá chcela rokovať o obsadení kontrolných pozícií v štátnych inštitúciách opozíciou.



O stretnutie žiadali SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina - Boris Kollár. Fico im podľa Sulíka odpísal, že opozícia už má všetky pozície obsadené, pričom poukazuje napríklad na vedenie Najvyššieho kontrolného úradu či Úradu pre verejné obstarávanie. "Je to pokračovanie arogancie moci, keď sa vládna väčšina všetkými silami snaží zabrániť verejnosti vstúpiť do jej reálnych rozhodovacích procesov," povedal Sulík, podľa ktorého by bolo treba opozíciu napríklad na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Remišová sa nazdáva, že vládna koalícia nechce, aby opozícia dohliadala na inštitúcie v zdravotníctve. Programové vyhlásenie vlády však podľa nej považuje za opozíciu stavovské organizácie či tretí sektor a nie opozičné strany. "Do zdravotníctva, kde by opozícia mohla vykonávať kontrolu, si vládny zlepenec nikoho nepustí," povedala dnes v parlamente Remišová. Vládna koalícia sa podľa nej bojí odhaľovania káuz.



Opozícia je podľa Sulíka stále pripravená rokovať. "Budeme sa snažiť o komunikáciu s premiérom Ficom. Budeme mať ambíciu nájsť dohodu na koalično-opozičnej kontrole niektorých rezortov. A to takú, aká zodpovedá civilizovaným demokraciám," povedal v parlamente Sulík. Dodal, že na budúci týždeň sa má opozícia stretnúť s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD).

V liste opozícii Fico píše, že kontrolné pozície štátu sú plne v rukách opozície. Poukazuje na NKÚ a ÚVO, tiež na predsedov kontrolných parlamentných výborov. "Opozícia má svoje zastúpenie v Rade pozemkového fondu a na základe dohody koaličných strán aj občiansky kontrolný prvok v dozornej rade Všeobecnej zdravotnej poisťovne a v Dozornej rade Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou," dodáva predseda vlády v liste.