Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Opozícia oceňuje, že sa prezident A. Kiska postavil za ľudí

Na snímke prezident SR Andrej Kiska, ktorý vystúpil v pléne Národnej rady Foto: TASR/Martin Baumann

Zsoltovi Simonovi sa zdal Kiskov prejav málo kritický.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Prvý prejav prezidenta Andreja Kisku v pléne Národnej rady SR k problémom v spoločnosti počúval v rokovacej sále z vlády iba minister financií Peter Kažimír. Podľa opozície to nebola náhoda, ale úmysel. Otto Brixi zo Smeru-SD vidí za neúčasťou vlády pracovné povinnosti kabinetu.

"Vláda tu mala byť. Začala rokovať o 10-tej. Pán prezident tu už o 10-tej dávno nebol. Bolo to neférové zo strany vlády a myslím si, že by sa takto vláda nemala správať," povedal predseda Mostu-Híd Béla Bugár. Podľa Juraja Drobu (nezaradený) vláda svojou neúčasťou prejavila neúctu voči hlave štátu. "Bol to vrchol neúcty zo strany vlády. Hanbím sa za to, že nie sú schopní prejaviť základnú úctu k prezidentovi," vyhlásil pre TASR Droba.

Igor Matovič z OĽaNO si myslí, že vláda nemala záujem počúvať slovenského prezidenta. "Oni tam chceli mať svojho Fica, toho by počúvali, Kiska im nevyhovuje. Čo by išli Kisku počúvať?" poznamenal Matovič, ktorý tiež nebol pri vystúpení Kisku v parlamente. Odôvodnil to tým, že ho nestihol kvôli doprave. "Zvyčajne mi trvá cesta hodinu, teraz mi trvala hodinu a pol," vysvetlil s tým, že on si na rozdiel od členov vlády nemôže v aute pustiť maják a uvoľniť si tak cestu.

Brixi zo Smeru-SD vidí za neúčasťou vlády povinnosti kabinetu. Na otázku, či si kabinet nevie nájsť 15 minút na vystúpenie prezidenta SR, povedal, že nejde vstupovať do svedomia členov vlády. Hlava štátu vystupuje v pléne sporadicky, dnes mal Kiska svoj prvý prejav pred poslancami v rokovacej sále. Brixi trvá na tom, že program členov vlády sa plánuje dlhšie.

"Sú mnohé situácie, keď si vláda nevie program prispôsobiť zo dňa na deň kvôli komukoľvek," zdôraznil. Pri voľbe predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorá sa konala v utorok po 13-tej hodine vláda v pléne sedela vrátane premiéra Roberta Fica.

Opozícia reaguje

Opozícia oceňuje, že prezident SR Andrej Kiska dnes v pléne poukázal na problémy v zdravotníctve a v školstve a že apeloval na parlament, aby nezabúdal na ľudí vonku. Niektorým opozičným poslancom sa zdal málo kritický, iní boli s kritikou spokojní. Otto Brixi (Smer-SD) nevnímal Kiskov prejav ako kritiku vlády.

"Prezident sa postavil za ľudí, ktorí dnes protestujú proti korupcii," povedal pre TASR Ľubomír Galko zo SaS. Súhlasí s názorom prezidenta, že politické nominácie sú v zdravotníctve zlé. S týmto názorom súhlasí aj exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). "Súhlasím, že by mali skončiť politické nominácie v zdravotníctve a tiež, že by sa mal zásadne ovplyvniť proces verejných obstarávaní v zdravotníctve," uviedol pre TASR Uhliarik.

Jurajovi Drobovi (nezaradený) sa pozdávalo, že prezident bez veľkého pátosu pomenoval problémy v spoločnosti. "Konečne máme prezidenta, ktorý keď príde do národnej rady, povie niečo, čo má svoju váhu. Vystúpenie bolo obsahovo jasné a tvrdé dá sa povedať," skonštatovala Magdaléna Vášáryová (nezaradená).

Prezident sa vyjadril aj k situácii v školstve, prečítajte si o tom tento článok na portáli Teraz.sk.

Text vystúpenia prezidenta Andreja Kisku si môžete prečitať TU.


Zsoltovi Simonovi sa zdal Kiskov prejav málo kritický. "Cením si, že pán prezident pri takej vážnej téme ako je rozkrádanie zdravotníctva prišiel a vystúpil v pléne. Očakával som od neho trochu kritickejší prístup a väčšiu výzvu, aby sa zastavila korupcia v zdravotníctve a v štátnej správe ako takej," povedal pre TASR.

Jeho stranícky šéf Béla Bugár si nemyslí, že úlohou prezidenta je, aby bol veľmi kritický. Je spokojný, že hlava štátu upozornila na problémy a tiež, že upozornila na to, aby parlament nezabudol na požiadavky občanov.

SULÍK: Máme podporu prezidenta

Prezident SR Andrej Kiska nazval protesty občanov pochopiteľnými, legitímnymi a takými, ktoré treba vypočuť, a nie ich znevažovať. Vyhlásil to dnes líder SaS a europoslanec Richard Sulík, ktorý ako jeden z organizátorov protestov ocenil pozitívny prístup hlavy štátu k iniciatíve občanov.

"Berieme to ako podporu spoločného úsilia, keď sa tisíce ľudí spojili a vyjadrili nespokojnosť so situáciou, aká vládne nielen v zdravotníctve, ale aj v celej krajine a vláde jednej strany," povedal. Kiskovo prirovnanie boja s rozkrádaním v zdravotníctve k boju proti daňovým únikom považuje Sulík za výborný postreh. "Je jasné, prečo smerákom viac záleží na daniach. To je totiž ich koryto," dodal Sulík.

Prezident dnes vo svojom historicky prvom prejave pred poslancami NR SR okrem iného vyhlásil, že politické nominácie sú podstatnou príčinou zla v zdravotníctve a že ľudia citlivo reagujú na obohacovanie sa na chorobe a na ľudskom nešťastí. "Myslím, že je málo ľudí, ktorí by v takom prípade zostali ľahostajní a ktorí by neboli rozčarovaní a nahnevaní. Takto rozumiem aj verejným protestom a demonštráciám v týchto dňoch. Sú pochopiteľné, sú legitímne, dôvodom rozumiem a sú právom ľudí, ktoré treba chrániť, nie znevažovať, a treba takto prejavenú nespokojnosť počúvať," odporučila hlava štátu. Podľa jeho slov je ale dôležité, aby protesty boli pokojné, nastavovali zrkadlo politike svojou principiálnosťou a slušnosťou a neatakovali súkromné životy detí alebo rodín.

Brixiho zo Smeru-SD prezidentov prejav neprekvapil. "Beriem to tak, že to bol prvý prejav prezidenta a po stránke vecnej aj formálnej to bolo asi to, čo sme od neho čakali," skonštatoval. Vystúpenie nevníma ako kritiku do radov vlády. "Tak by som to nebral, skôr by som to bral tak, že pán prezident má záujem sa postaviť čelom k problému, ktorý spoločnosť trápi. A je na nás, aby sme sa snažili nájsť východiská, aby sme problémom predchádzali," vysvetlil.

Brixi zároveň nespochybňuje právo ľudí na slušný protest, ktoré sa konali v týchto dňoch, a o ktorých hovoril aj prezident. Briximu sa však nepáči, ak sa do pokojných demonštrácií vnáša politika. "Slušný protest má svoju legitimitu. Ale nie som šťastný, že sa do občianskych protestov vnáša politikum," povedal. Zároveň vyhlásil, že Smer-SD rešpektuje názor občanov.