Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Opozícia podala návrh na obžalobu prezidenta SR

Na snímke zľava podpredseda poslaneckého klubu SaS Martin Poliačik a predseda KDH Ján Figeľ Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podanie návrhu na obžalobu iniciovala opozičná SaS, podporu našla u KDH, SDKÚ-DS, Mosta-Híd a časti poslancov klubu OĽaNO vrátane jeho šéfa J. Viskupiča a podpredsedníčky parlamentu E. Jurinovej.

Bratislava 17. januára (TASR) - Opozícia dnes podala návrh na obžalobu prezidenta Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy SR. Parlament ho bude musieť prerokovať do 30 dní. Na to, aby sa dostal na Ústavný súd SR, musí získať v pléne podporu minimálne 90 hlasov. Opozícia ich má len 67, nie všetci opoziční poslanci pritom obžalobu podporujú. Vládny Smer-SD avizoval, že obžalobu nepodporí.

Opoziční predstavitelia sa v návrhu snažia dokázať, že hlava štátu úmyselne porušila ústavu, keď nevymenovala parlamentom zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša na generálneho prokurátora. Podľa opozície tým prezident prekročil svoje ústavné právomoci. Opozícia v obžalobe tvrdí, že prezident v rozpore s ústavou nezabezpečil riadny chod ústavných orgánov, keďže nekonal v primeranej lehote o vymenovaní alebo nevymenovaní parlamentom riadne zvoleného kandidáta do funkcie.

Osemnásť mesiacov od zvolenia kandidáta je podľa opozície zjavne neprimeraná lehota, pretože je trojnásobne dlhšia ako v iných prípadoch. Opozícia tiež tvrdí, že hlava štátu si bola do veľkej miery vedomá rozsahu svojich právomocí a vedela, že nedodržaním primeranej lehoty na konanie poruší ústavu. "Prezident konal vedome v rozpore s ústavou, s úmyslom oddialiť rozhodnutie o vymenovaní alebo nevymenovaní kandidáta do funkcie generálneho prokurátora," píše sa okrem iného v návrhu obžaloby.

"Neexistujú žiadne dôvody na podanie obžaloby na pána prezidenta SR. Vládna strana takúto iniciatívu nikdy nepodporí. Opozícia namiesto toho, aby ponúkla alternatívu, nevyberane útočí na hlavu štátu," reagovala dnes na podanie obžaloby hovorkyňa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) Beatrice Hudáková.



Čo hovorí ústava?


Podľa Ústavy SR možno prezidenta SR stíhať iba za úmyselné porušenie ústavy alebo za vlastizradu. O podaní obžaloby rozhoduje Národná rada SR trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov, teda 90 hlasmi. Premiér Robert Fico (Smer-SD) už vyhlásil, že nikto zo Smeru-SD nedá ani jeden hlas na obžalobu prezidenta. Obžalobu podáva NR SR na Ústavný súd SR, ktorý o nej rozhodne v pléne. Odsudzujúce rozhodnutie ÚS znamená stratu funkcie prezidenta a spôsobilosti túto funkciu opätovne získať.

Podanie návrhu na obžalobu iniciovala opozičná SaS, podporu našla u KDH, SDKÚ-DS, Mosta-Híd a časti poslancov klubu OĽaNO vrátane jeho šéfa Jozefa Viskupiča a podpredsedníčky parlamentu Eriky Jurinovej. Predstavitelia opozície podľa prezidentovho hovorcu Mareka Trubača nemajú žiadny právny základ, na ktorom by postavili obžalobu prezidenta za to, že nevymenoval Čentéša za generálneho prokurátora. "Prezident konal v zmysle Ústavy SR a svojich právomocí. Za svojím rozhodnutím nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora si stojí," uviedol dnes pre TASR. Hlava štátu podľa neho môže aj nevymenovať kandidáta na generálneho prokurátora, a to z dôvodov, ktoré prezident opísal na deviatich stranách.