Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

OPOZÍCIA: Prijímané opatrenia pre najslabšie skupiny ľudí sú minimálne

Soňa Gaborčáková Foto: TASR - Pavel Neubauer

Obyvateľstvo starne, zariadení je málo a keďže pribúdajú onkologickí pacienti a ľudia s duševnými chorobami, nemáme ich kde umiestňovať, priblížila poslankyňa Gaborčáková.

Bratislava 2. januára (TASR) - Opatrenia, ktoré prijala vláda v sociálnej oblasti nie sú dostatočné na to, aby pomohli ľuďom. Tvrdí to opozícia, ktorá kroky vládneho kabinetu v tejto oblasti považuje za nesystémové a robené len na základe politických preferencií.

"Na to, ako sa ekonomike darí, tak opatrenia pre tých najzraniteľnejších sú naozaj minimálne. Za posledný rok to boli len úplne také minimálne krôčiky k tomu, aby sa trošku polepšilo ľuďom. Ale to sú kozmetické zmeny a systémové opatrenia chýbajú," skonštatovala pre TASR poslankyňa hnutia OĽaNO-NOVA Soňa Gaborčáková.

Veľké nedostatky vidí najmä v oblasti sociálnych služieb. "Sociálne služby sú jedna veľká katastrofa. Obyvateľstvo starne, zariadení je málo a keďže pribúdajú onkologickí pacienti a ľudia s duševnými chorobami, nemáme ich kde umiestňovať," priblížila Gaborčáková. Tiež upozornila na to, že daňový bonus pre rodičov nebol dávno zvýšený.

"Nie je tu žiadna motivácia pre tých, ktorí chcú mať rodinu a chcú pre štát niečo urobiť. Nie sú podporovaní. Ak sa nebudú rodiť deti, následne kto sa postará o seniorov," pýta sa Gaborčáková.

V oblasti sociálnych služieb je podľa nej potrebné urobiť systémové kroky a nestačí hovoriť len o zvyšovaní príspevkov. "Vláda musela podľa štatistík vedieť, že v roku 2016 a 2017 budú prichádzať ročníky, kde bude vysoký podiel ľudí nad 80 rokov. Tie kroky, ktoré robí teraz, sa mohli urobiť v minulosti a teraz by sme systematicky mohli prijímať opatrenia v tomto volebnom období a zamerať sa napr. na ošetrovateľské úkony," tvrdí Gaborčáková. Opatrenia však podľa nej musia byť v prvom rade systémové a udržateľné. "Sociálny systém ako taký máme neudržateľný. Musíme citlivo nájsť mechanizmus, aby bol systém udržateľný aj do ďalších rokov, aby bolo viaczdrojové financovanie," dodala Gáborčáková.

Za dôležitú považuje aj podporu mladých rodín. "Pokiaľ ich nepodporíme my a podporí ich iný štát lepšími výhodami aj prácou, tak nám odíde produktívne obyvateľstvo," upozornila poslankyňa.

Opozičný poslanec za SaS Eugen Jurzyca
Foto: TASR/Jakub Kotian


Opozičná strana SaS je presvedčená, že vláda robila zmeny bez toho, aby zverejnila svoju ucelenú strategickú predstavu o sociálnom systéme. "K problémom, ktorým občan musí čeliť a pre ktoré sa čoraz viac ľudí sťahuje zo Slovenska do zahraničia, sa tak pridáva ďalší, ktorým je nepredvídateľnosť pravidiel. Vrátane výšky rodičovského príspevku, materskej či dôchodkov," tvrdí poslanec SaS Eugen Jurzyca.

Ako príklad nekoncepčnosti uviedol drastické oslabenie druhého dôchodkového piliera, ktorý podľa neho pôvodne zvyšoval istoty dôchodcom, alebo tzv. "jasličkový zákon", ktorý zhoršuje život rodičom. "Medzi rokmi 2012 a 2016 mali vlády pod vedením Smeru-SD k dispozícii rekordné rasty príjmov verejných financií. Nevyužívali ich primerane na znižovanie daňovo-odvodového zaťaženia pracujúcich, ani na financovanie solidarity, ani na zastavenie rastu verejného dlhu," myslí si Jurzyca.

Zároveň je presvedčený, že v súčasnosti prijímané opatrenia vládou sa robia len vďaka tlaku verejnosti, médií a opozície. "Až teraz začína vláda robiť kroky zamerané na zníženie zdanenia práce živnostníkov či na pomoc ľuďom, ktorým spoločnosť naozaj pomáhať má. Smer to robí teraz, v čase výrazného poklesu jeho preferencií, keď sa právom môže obávať, že po budúcich parlamentných voľbách už vo vláde nebude," presvedčený je Jurzyca.