Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Opozícia si pýta na rokovanie o civilných kódexoch čas do jesene

Ilustračné foto, NR SR Foto: TASR/Štefan Puškáš

Celková reforma zahŕňa spolu zhruba 1500 paragrafov a od polovice roku 2016 má komplexne zmeniť pravidlá, na základe ktorých si občania a podnikatelia uplatňujú na súdoch ochranu svojich práv.

Bratislava 27. januára (TASR) - Viac času na rokovanie o trojici nových právnych noriem, ktoré nahradia súčasný Občiansky súdny zákonník, si dnes v pléne pýtali viacerí opoziční poslanci. Pôvodný plán bol, že ak sa Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok dostanú na tejto schôdzi do druhého čítania, definitívne rozhodnutie by neprišlo na rad na marcovej, ale až na májovej schôdzi.

Opozícia však ako ideálny termín aj vzhľadom na rozsah kódexov vidí jeseň. "Je to vážna norma, od ktorej očakávame, že nejaký čas vydrží. Žiadame preto dlhší čas na prerokovanie týchto troch návrhoch zákonov tak, aby sa druhé a tretie čítanie odložilo na jeseň," uviedla exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

V podobnom duchu sa vyjadrili aj poslankyňa NR SR za Smer-SD Anna Vitteková či Daniel Lipšic (nezaradený). Martin Poliačik (SaS) si zase myslí, že schválenie nových kódexov spôsobí generačnú obmenu v radoch justície v podobe rapídneho úbytku sudcov v preddôchodkovom veku. "Už to budú chcieť zabaliť, nebude sa im chcieť prechádzať do nového systému práce tri - štyri roky pred dôchodkom. To je jedna z vecí, ktorá stojí za ocenenie," povedal.

Rovnako to vidí aj Anton Martvoň (Smer-SD). "Viacerí sudcovia už nemajú záujem doštudovať si veci a sú v justícii len zo zotrvačnosti. Vytvorí sa tlak, aby zostal v justícii len ten, kto má záujem študovať a vzdelávať sa," myslí si. Na druhej strane Martvoň na posun druhého a tretieho čítania dôvod nevidí a stačí mu máj.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) zatiaľ termín rokovania o kódexoch posúvať nechce. "Vieme aj v rámci daného času všetko prejsť. Ak ale vznikne akýkoľvek problém, ktorý by sa riešil ťažšie, som pripravený posunúť to," deklaroval.

Čas od definitívneho schválenia civilných kódexov po ich nadobudnutie účinnosti v polovici roka 2016 sa podľa Boreca musí využiť na sériu školení sudcov. "Sú tam veci, ktoré budú vyžadovať zmenu optiky a prístupu. Sudcovia musia pochopiť, čo tento predpis prináša," dodal.

Podľa Civilného sporového poriadku budú súdy postupovať v klasických sporových konaniach. Civilný mimosporový poriadok upraví napríklad rozhodovanie o statusových otázkach, otázkach starostlivosti súdu o maloletých či spôsobilosti na právne úkony, Správny súdny poriadok právomoc a príslušnosť súdov konajúcich v správnom súdnictve.

Celková reforma zahŕňa spolu zhruba 1500 paragrafov a od polovice roku 2016 má komplexne zmeniť pravidlá, na základe ktorých si občania a podnikatelia uplatňujú na súdoch ochranu svojich práv. Podľa ministerstva ide o chrbtovú kosť systému vymožiteľnosti slovenského práva.

SR sa má takto priblížiť k štandardom, ktoré sú v Európe platné desaťročia, a odstrániť nánosy socialistického právneho poriadku. Nové kódexy vznikali dva a pol roka a ministerstvo spravodlivosti si od nich sľubuje, že prispejú k efektívnejšiemu, hospodárnejšiemu a spravodlivejšiemu civilnému konaniu pred súdom a k účinnejšej ochrane práv fyzických i právnických osôb. Borec očakáva aj to, že sa civilné konanie zrýchli, zjednoduší a skvalitní.