Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Opozícia sa bojí o financovanie školských zariadení

Učiteľka Foto: TASR/František Iván

Dušan Čaplovič na rokovaní výboru posun účinnosti odmietol, nové pravidlá tak zostanú viazané na fiškálny rok. Čaplovičov prístup rozčúlil Beblavého.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Opoziční poslanci sa obávajú, že niektoré školské zariadenia nedostanú do apríla 2013 od samospráv peniaze.

Spôsobiť to môže podľa nich vládna novela zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorá má spätne ovplyvniť už začatý školský rok. Opoziční poslanci Peter Osuský, Martin Poliačik (obaja SaS), Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS), Jana Žitňanská (nezaradená) a Richard Vašečka (OĽaNO) chcú tento problém vyriešiť posunutím účinnosti zákona na 1. júl 2013.

"Z našej analýzy vychádza, že podľa súčasného textu by boli niektoré zariadenia vyhladované. Ten proces je naozaj taký, že až od apríla to bude financované, to znamená, že im tie peniaze nemusia prísť," povedal Beblavý. Podľa neho by bolo lepšie túto zmenu, ak už má byť urobená, zrealizovať až od budúceho školského roka 2013/2014.

"Aby si to mohli naplánovať. Lebo dnes aj tie centrá voľného času (CVČ) bežia podľa školského roka, majú prijaté deti na krúžky a keď im teraz počas roka neprídu niekoľko mesiacov peniaze, môže ich to zlikvidovať. Dokonca aj tie, ktoré ministerstvo financovať nechce," vysvetlil Beblavý.

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) na rokovaní výboru posun účinnosti odmietol, nové pravidlá tak zostanú viazané na fiškálny rok. Čaplovičov prístup rozčúlil Beblavého. "Takúto aroganciu moci si nepamätám. Neuviedli ste ani jeden dôvod, prečo nesúhlasíte," obrátil sa na ministra poslanec. Osuský následne poukázal na to, že nie je dobré viazať zmeny týkajúce sa školského roku na fiškálny rok.

"Minister školstva je reprezentant školského systému, nie ministerstva financií. A zmluvy, ľudia, priestory, všetko sa v školskom systéme najíma v školskom roku. Ten sa začal pred tromi dňami," upozornil Osuský.

Dodal, že novela zákona zásadne mení pravidlá financovania v už prebiehajúcom školskom roku. Ak právna norma prejde bez úpravy účinnosti, môže podľa Osuského chvíľu trvať, kým miestne zastupiteľstvá schvália rozpočty podľa nových pravidiel. Zároveň sa obáva, že peniaze na činnosť detí nepôjdu skutočne na deti, ale na iné problémy obcí. "Mám taký zlý pocit, že aj keď máme všetci plnú hubu priority vzdelávanie, tak keď nakoniec prišlo na lámanie chleba, tak sa vždy našli priority, ktoré viedli k tomu, že vzdelávanie zostávalo na konci," Osuský.