Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

OPOZÍCIA: Schengen je v ohrození, jeho redukcia je neprijateľná

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Opozičné strany sa tiež zhodli, že pre zachovanie európskeho projektu musia byť dodržiavané dohodnuté pravidlá.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Schengenský priestor je vplyvom migračnej krízy v ohrození, jeho oklieštenie je však z pohľadu Slovenska neprijateľné. Zhodli sa na tom oslovené opozičné strany a hnutia s tým, že pre zachovanie európskeho projektu musia byť dodržiavané dohodnuté pravidlá.

"Nielen projekt schengenského priestoru, ale aj celej európskej integrácie je ohrozený predovšetkým pre to, že sa beztrestne nedodržiavajú schválené dohody. V prípade Schengenu je to napr. povinnosť efektívne ochraňovať vonkajšie hranice, čo v niektorých krajinách úplne zlyhalo,"
upozornil poslanec Martin Klus (SaS), ktorý pripúšťa, že po dosiahnutí dohody s Tureckom a uzavretí tzv. balkánskej cesty by sa mohlo blýskať na lepšie časy.

Úvahy o oklieštení Schengenu však považuje za absolútne neprijateľné. "Ak má dôjsť k okliešťovaniu, tak len o krajiny, ktoré si vedome nebudú plniť svoje povinnosti. Príkladom je Grécko v nedávnych mesiacoch. Európa bez hraníc je jeden z najdôležitejších a najviditeľnejších výdobytkov európskej integrácie. Zrušenie schengenského priestoru by skôr či neskôr mohlo viesť k deštrukcii EÚ ako takej," upozornil Klus s dôvetkom, že sa musia dodržiavať pravidlá a ak nastane kritická situácia, tak je nevyhnutné byť ďaleko viac akcieschopnejší.

Aj hnutie OĽaNO-NOVA považuje Schengen za ohrozený. "Chýba spoločné konanie členských štátov voči výzvam migračnej krízy a práve jednostranné riešenia niektorých členských štátov spôsobujú jeho ohrozenie. Kým sa neprijmú účinné riešenia na európskej úrovni platné pre všetkých, ktoré obmedzia migračné toky do Európy, hraničné kontroly, ktoré dnes existujú v prípade ôsmich štátov EÚ, budú trvať," reagoval hovorca hnutia Dano Mitas.

Podobne ako SaS aj Obyčajní považujú myšlienky o minischengene za neprijateľné. "Treba hľadať také riešenia, aby bol výdobytok voľného pohybu osôb zachovaný v súčasnej podobe," zdôraznil Mitas. Podľa jeho slov pre Slovensko, ktoré je životne závislé od exportu, je otvorenosť hraníc mimoriadne prospešná. "Jedinou cestou k zachovaniu Schengenu je dôsledná ochrana vonkajších hraníc EÚ," dodal Mitas.

Šéf Sme rodina Boris Kollár vníma ohrozenie Schengenu, je však presvedčený, že ak prevládnu argumenty zdravého rozumu u všetkých zúčastnených, tak sa nemáme čoho obávať. "Oklieštenie tohto priestoru by rozhodne poškodilo všetkých a problém by to nevyriešilo. Pre Slovensko by to znamenalo hospodárske škody, ktoré by sa mohli prejaviť na životnej úrovni obyvateľstva. Musíme trpezlivo presviedčať partnerov o niektorých nerealistických predstavách, akými chceli riešiť migračnú krízu," odporučil Kollár.

Podľa europoslankyne za mimoparlamentné KDH Anny Záborskej je zásadnou podmienkou voľného pohybu osôb medzi členskými štátmi bez kontroly na hraniciach ochrana vonkajších hraníc EÚ. "Začína byť jasné, že udržanie schengenského priestoru slobody je priamo závislé od dohody členských štátov o spoločnej zodpovednosti za vonkajšiu hranicu. Ak bude takáto dohoda prijatá, voľný pohyb osôb a tovarov v únii zostane zachovaný," tvrdí.

Europoslanec Ivan Štefanec (KDH) vníma súčasnú situáciu aj ako príležitosť na zlepšenie Schengenu. "Žiaden členský štát sa už nemôže tváriť, že sa ho ochrana vonkajšej hranice netýka. Naopak, musia sa na ňom podieľať všetky štáty a spoločne znášať náklady a zodpovednosť," odporučil.

Návrhy na oklieštenie Schengenu vníma Záborská ako vyjednávacie pozície jednotlivých štátov, medzi ktorými sa bude hľadať dohoda. Štefanec ich označil za nebezpečné. "Ich realizácia by mohla viesť k rozpadu EÚ a politickému chaosu na našom kontinente," varoval.

Mimoparlamentná SMK uznáva, že migračná kríza ohrozila fungovanie Schengenu, pretože niektoré členské štáty ignorovali povinnosť zabezpečiť riadne fungovanie systému na vonkajších hraniciach. "Nedodržiavanie vopred stanovených pravidiel spôsobilo chaos a nevraživosť. Vďaka dohode s Tureckom teraz máme nejakú šancu na to, aby sme si ako členské krajiny premysleli, či to s fungovaním Schengenu myslíme vážne. Ak áno, prax musíme zosúladiť s pravidlami na papieri, prípadne systém zreformovať, aby bol pripravený na budúce výzvy na vonkajších hraniciach priestoru," uviedla tlačová tajomníčka SMK Helena Fialová.