Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Opozícia si posty zatiaľ rozdeliť nedokázala, dve kreslá chcú traja

Foto: TASR/Martin Baumann

Zatiaľ je isté, že Smer-SD ponúkol opozícii predsedníctvo v hospodárskom, pôdohospodárskom, ľudskoprávnom a zahraničnom výbore.

Bratislava 16. marca (TASR) - Piatim opozičným stranám sa dnes nepodarilo dospieť k dohode, kto obsadí dva posty podpredsedov NR SR a ktorá strana bude predsedať ktorému z deviatich parlamentných výborov. Neexistenciu zhody potvrdil na tlačovej konferencii dosluhujúci predseda zákonodarného zboru Pavol Hrušovský (KDH).

Zatiaľ je isté, že Smer-SD ponúkol opozícii predsedníctvo v hospodárskom, pôdohospodárskom, ľudskoprávnom a zahraničnom výbore. Okrem toho bude opozícia nominovať aj šéfov kontrolných výborov zameraných na činnosť SIS, Vojenského spravodajstva, činnosť a rozhodnutia Národného bezpečnostného úradu. Predseda z radov opozície bude aj na čele výboru pre nezlučiteľnosť funkcií.

Problém by nemal byť ani s nomináciou lídra KDH Jána Figeľa na funkciu podpredsedu parlamentu. O druhú pozíciu sa však sporia OĽaNO a Most-Híd. "Obyčajných" podporuje SaS, keďže OĽaNO je druhým najsilnejším opozičným subjektom.

"Neexistuje zhoda na obsadení druhého postu podpredsedu NR SR,"povedal Hrušovský s tým, že všetci rešpektujú nárok KDH na jeden z týchto postov. Podľa Hrušovského slov okrem OĽaNO boli dnes všetci pripravení ponúknuť konkrétneho kandidáta. Či je KDH na strane Mosta-Híd alebo OĽaNO, Hrušovský nepovedal. Chce si totiž počkať, koho "Obyčajní" navrhnú. Most-Híd navrhuje Bélu Bugára.


Tu bude player




Tu bude player


Podľa lídra SaS Richarda Sulíka chcú liberáli predsednícku stoličku v hospodárskom výbore, a to pre terajšieho ministra hospodárstva Juraja Miškova. Liberáli by chceli aj kreslo podpredsedu vo finančnom výbore a predsednícke miesto v jednom z kontrolných výborov. Sám Sulík by chcel pracovať v pôdohospodárskom. "Myslíme, že je najvyšší čas, aby tam bol niekto s ekonomickým vzdelaním a nielen ľudia, ktorí majú blízko k farmárom," vysvetlil svoju motiváciu.

Zároveň uviedol, že o nominantoch do fiškálnej rady a viceguvernérovi NBS sa zatiaľ nehovorilo. Rozhovory majú pokračovať v utorok (20.3.), kedy by sa mohli personálne otázky uzavrieť.

Tu bude player


Parlamentné strany sa dnes zároveň dohodli na počtoch poslancov, ktoré budú strany nominovať do výborov. Každý z kontrolných výborov, okrem toho, ktorý kontroluje rozhodnutia NBÚ, bude mať po 15 členov. Ostatné výkonné výbory budú mať od 11 do 13 členov a zastúpenie podľa volebného zisku.

Strany zároveň zriadili aj poslanecké grémium, ktoré bude mať 11 členov. Smer-SD opozičným stranám, ktoré nebudú mať podpredsedov NR SR, ponúkol jedno miesto v poslaneckom grémiu navyše.