Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

OPOZÍCIA: Smer si za šéfa NKÚ zvolil vlastného kandidáta

Ilustračné foto Foto: TASR

Vládny Smer-SD si za predsedu NKÚ SR zvolil vlastného kandidáta Karola Mitríka, úrad bude ďalších sedem rokov vykastrovaný. Vyhlásil to dnes nezaradený poslanec a podpredseda Siete Miroslav Beblavý.

Bratislava 20. mája (TASR) - Vládny Smer-SD si za predsedu NKÚ SR zvolil vlastného kandidáta Karola Mitríka, úrad bude ďalších sedem rokov vykastrovaný. Vyhlásil to dnes nezaradený poslanec a podpredseda Siete Miroslav Beblavý, ktorý síce podporoval opozičného kandidáta Maroša Žilinku, v tajnej voľbe však nehlasoval.

"Stalo sa to, že Smer túto voľbu zneužil na zvolenie svojho kandidáta," zdôraznil. Karola Mitríka podľa Beblavého vnucovali predstavitelia Smeru-SD opozícii od roku 2012. Premiér Robert Fico ho označil za vhodného možného kandidáta.

"Teraz sa našiel niekto taký slabý alebo kúpiteľný ako pán Frešo, ktorý bol ochotný ho aj navrhnúť. A Smer to okamžite využil a tohto kandidáta zvolil,"
opísal Beblavý. Považuje to za príklad "takej špinavej a starej politiky, ktorú treba vymiesť z tohto parlamentu".



Podľa Ľubomíra Galka zo SaS nemá premiér Robert Fico a jeho strana Smer-SD záujem na tom, aby bol v NKÚ kandidát, ktorý by túto pozíciu vykonával razantne a zodpovedne.

"Smer do kontrolných orgánov presadzuje len ľudí, ktorí nemajú záujem bojovať proti korupcii," vyhlásil nezaradený poslanec a šéf hnutia NOVA Daniel Lipšic. Mitrík bol podľa neho zvolený pre to, že Smer-SD chce na čele NKÚ človeka, ktorý bude najmenej dôrazný pri vyšetrovaní, poznamenal.
Reakcie poslancov na zvolenie predsedu NKÚ K.Mitríka


Lucia Žitňanská z Mosta-Híd je tiež presvedčená o tom, že si Smer-SD zvolil vlastného kandidáta. "Takže vládu strany Smer bude až do volieb kontrolovať kandidát strany Smer," skonštatovala. Vládna strana podľa nej voľbou poprela všetky predchádzajúce sľuby.

Nezaradený poslanec a líder strany SKOK Juraj Miškov považuje zvolenie Mitríka za škandalózne. "Strana Smer ovládla aj posledný úrad v krajine, ktorého úlohou je kontrolovať vládu. Zároveň tým porušila dlhoročnú parlamentnú tradíciu, podľa ktorej patril výkon kontroly a post predsedu NKÚ opozícii. Smer tým dokončil demontáž demokratického systému," povedal Miškov.

Predseda KDH Ján Figeľ skonštatoval, že opozícia viedla čestný zápas o účinnú kontrolu na Slovensku. "Smer si ale cez svojich poslancov vybral svojho kandidáta. Táto voľba poškodzuje občanov, ľudia si zaslúžia pravdu, spravodlivosť a zákonnosť. NKÚ pri tom zohráva veľmi významnú úlohu," povedal Figeľ.

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič je presvedčený, že Karol Mitrík ako riaditeľ SIS urobil všetko pre to, aby Robert Fico nebol usvedčený v kauze Gorila. "Dnes sa mu Fico odmenil tým, že ho nominoval do pozície NKÚ. Očakáva od neho, aby neodhaľoval korupciu, rozkrádanie, čo nám servíruje strana Smer-SD. Ľudia si takúto kontrolu narábania s verejnými zdrojmi nezaslúžia," dodal Matovič.