Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

Opozícia chystá spoluprácu pri voľbách do VÚC aj na šéfa NKÚ

Na snímke predseda SaS Richard Sulík počas tlačovej konferencie po stretnutí s lídrami opozičných strán 10. apríla 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

V Liberálnom dome sa zišla opozícia v zložení strán Ľudovej platformy (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS) a SaS.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Opozícia v zložení strán Ľudovej platformy (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS) a SaS má záujem o spoluprácu, pričom dokáže kooperovať v oblastiach, kde je to potrebné. Na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní opozičných strán to vyhlásil líder SaS Richard Sulík, ktorý stretnutie štvorice politických subjektov hostil v Liberálnom dome. Na tlačovku prišiel sám a odmietol, že by zástupcovia zvyšných strán nechceli. Vraj sa takto dohodli.

"SaS je spoľahlivý partner, máme záujem o spoluprácu opozičných strán, bavili sme sa o všetkých aktuálnych témach. Tam, kde spolupracovať je potrebné, tam spolupracovať vieme," deklaroval Sulík. Ako spoločnú aktivitu spomenul napríklad aktuálny návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR k nezamestnanosti, no aj návrh na obžalobu prezidenta zo začiatku roka.

Sulík trojicu lídrov informoval, že v Bratislavskom kraji zrejme povedie za SaS rokovania o predvolebnom postupe. Nahradí tak Juraja Miškova (SaS), ktorý sa tejto pozície vzdal. "Má to veľmi vysokú prioritu, preto sa tomu budem venovať osobne," vysvetlil. O dohodách v ostatných krajoch hovoriť nechcel. "Budeme informovať včas," avizoval.



Lídri riešili aj ďalšiu nomináciu na post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorú by mala opäť postaviť SaS. "Odmietame teatrálne gestá Roberta Fica (Smer-SD) a to, že bude diktovať opozícii, ako sa má dohodnúť. Nech sa stará o nezamestnaných. Zároveň žiadame verejnú voľbu a aby Fico dodržal dohodu," povedal. Konkrétne meno nového kandidáta nepovedal. "Máme ešte pár týždňov čas, včas sa dozviete," deklaroval.



Sulík partnerov informoval aj o dianí v SaS. "Všetci vieme, že naši kolegovia sa pomaly zberajú. Môj dojem je, že hľadajú zámienku. Moja snaha o akékoľvek konštruktívne návrhy vyšla nadarmo," podotkol na margo hroziaceho odchodu Jozefa Kollára a jeho podporovateľov.



Sulík si myslí, že ak k nemu dôjde, v parlamente bude vedieť garantovať šesť alebo sedem poslancov, ktorí mu ostanú. "Mrzí ma, že sa Jozef Kollár pred Kongresom záväzne vyjadril, že pre SaS bude pracovať naďalej, a teraz to už neplatí," podotkol.

Lídri neobišli ani Sulíkov nedávny výrok o tom, že SaS mala v Smere-SD súpera, ale na koaličnej rade nepriateľov. "Vysvetlili sme si to. Táto vec je zo sveta. Áno, povedal som to na Kongrese pred našimi členmi. Dnes som vysvetlil kontext a dôvody a vysvetlenie im postačilo," uzavrel.