Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Opozícia trvá na odvolaní F. Imreczeho pre kauzu colných podvodov

Na snímke prezident finančnej správy František Imrecze. Foto: TASR Pavol Zachar

OLAF pri svojom vyšetrovaní dovozu textilu a obuvi z Číny do EÚ odhalil colné podvody v celkovej hodnote 2,2 mld eur. Z toho 300 miliónov eur sa týka tovaru vstupujúceho do EÚ cez Slovensko.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Opozícia naďalej trvá na tom, aby zo svojej funkcie okamžite odstúpil prezident finančnej správy František Imrecze pre kauzu colných podvodov. Podľa SaS a hnutia OĽaNO zodpovední stále zatĺkajú, nebola vyvodená zodpovednosť, pričom Slovensko denne prichádza o takmer 600.000 eur pre podvody. Opozícia v prípade nekonania vlády plánuje iniciovať mimoriadnu schôdzu na odvolanie ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD).

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) pri svojom vyšetrovaní dovozu textilu a obuvi z Číny do EÚ odhalil colné podvody v celkovej hodnote 2,2 miliardy eur. Z toho približne 300 miliónov eur sa týka tovaru vstupujúceho do EÚ cez Slovensko. Opozičné strany preto naďalej trvajú na odvolaní Imreczeho aj šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. "Každým dňom nekonania uniká Slovensku takmer 600.000 eur denne. Na juhu Slovenska denne prúdia kamióny, ktoré vozia textil a obuv z Ázie, pričom len zlomok z toho skončí na Slovensku a zvyšok ide do iných krajín," tvrdí poslanec SaS Jozef Rajtár.

SaS a OĽaNO spolu s podporou ostatných opozičných poslancov plánujú žiadať presné informácie po jednotlivých rokoch, ako sa preclievanie a za aké hodnoty vyvíjalo. Poslanec SaS Ľubomír Galko doplnil, že potrebné je preveriť, či a kedy sa finančná správa obrátila na orgány činné v trestnom konaní. "Potrebujeme vedieť, či Generálna prokuratúra(GP) SR a Národná kriminálna agentúra v minulosti konali. Obraciame sa na finančnú správu, aby spracovala a predložila štatistiku všetkých prípadov, na ktoré upozornila a ktoré riešila v súčinnosti s orgánmi činnými v trestnom konaní. Rovnako štatistiku budeme požadovať aj od Policajného zboru a GP," avizoval Galko, pričom údaje z týchto inštitúcií plánuje opozícia porovnať.

Poslankyňa hnutia OĽaNO Veronika Remišová podotkla, že doteraz nebolo oznámené, či začalo vyšetrovanie, či bola vyvodená zodpovednosť a kto bol potrestaný. "Otázka je, čo orgány činné v trestnom konaní s výsledkami vyšetrovania OLAF-u urobili. Zatiaľ to vyzerá, že vôbec nič. Nemôžeme dopustiť, aby nejaká organizovaná skupina okrádala občanov o stovky miliónov eur," doplnila Remišová.

Podľa opozície Imrecze mal zo svojej funkcie odísť už dávno, a to pre kauzu Bašternák. "Imrecze sa z tejto kauzy nepoučil, podvody pokračujú. Namiesto toho, aby bola vyvodená politická zodpovednosť, tak sa zodpovední tvária ako mŕtvy chrobák, zatĺkajú, zametajú pod koberec. Už stačilo," dodala Remišová.

Jej stranícky kolega Eduard Heger upozornil tiež na fakt, že Slovensko je dlhodobo na chvoste vo výbere daní, v odhaľovaní a odstraňovaní daňových podvodov. "Ak finančná správa nevie vymôcť medzeru na DPH, napriek tomu, že máme na to nástroje, tak sú dva varianty. Buď to nevie, alebo nemá záujem odhaľovať daňové podvody," myslí si Heger.