Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Opozícia naďalej stojí za Mikloškom, Smer bude o Kalinovi ešte hovoriť

František Mikloško, jeden z kandidátov na post šéfa Správnej rady Ústavu pamäti národa. Foto: TASR

Spoločným kandidátom opozičných strán na post predsedu Správnej rady ÚPN je pán Mikloško a podporia ho aj poslanci SaS, povedal dnes podpredseda liberálov Ľubomír Galko.

Bratislava 25. januára (TASR) - Kandidát vládneho Smeru-SD na post predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Juraj Kalina nepresvedčil opozičných poslancov. Tí sú naďalej jednotní a v tajnej voľbe plánujú podporiť svojho kandidáta, ktorým je František Mikloško.

"Spoločným kandidátom opozičných strán je pán Mikloško a podporia ho aj poslanci SaS," povedal dnes podpredseda liberálov Ľubomír Galko. "Neviem, prečo by sme mali podporiť niekoho iného," podotkol aj šéf poslaneckého klubu Most-Híd László Solymos. Jednotu pri hlasovaní rovnako deklaruje KDH a SDKÚ-DS. "Nám sa zdala voľba oboch prijateľná, ale sme sa dohodli, že pán Mikloško by bol ten vhodnejší kandidát," komentoval za OĽaNO Jozef Viskupič.

Naopak, sociálni demokrati v súčasnosti jednotní v otázke voľby šéfa ÚPN nie sú. Šéfka klubu Smeru-SD Jana Laššáková priznáva, že bola z výhrad niektorých svojich kolegov prekvapená. "Mali sme poslanecký klub, kde sme informovali poslancov o našom nominantovi, pýtala som sa aj na pripomienky a nikto nemal žiadne. Ani mne nikto z poslancov nevolal, že má nejaké výhrady, tak som prekvapená," priblížila.

Kalina by sa mal poslancom Smeru-SD znovu predstaviť na poslaneckom klube deň pred voľbou, v pondelok (28.1.). O tom, že voči nemu existujú isté výhrady potvrdil napríklad poslanec Ján Podmanický (Smer-SD). "Konkrétne si myslím, že niektorí poslanci môžu mať problém s jeho názorom na sochu Svätopluka, kde sa vyjadroval dosť dehonestujúco. Ale všetky otázky sa prerokujú v pondelok a tam sa dohodneme a myslím si, že to rozhodnutie budeme rešpektovať všetci," povedal.