Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Opozícia chce, aby vláda pravidelne referovala o plnení svojich sľubov

Archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Programové vyhlásenie vlády totiž poslanci považujú za kľúčový dokument.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Vláda SR by mala raz za kalendárny rok na pôde parlamentu referovať o plnení či neplnení jej sľubov z vládneho programu. Takúto povinnosť chce do zákona o rokovacom poriadku NR SR zaviesť 12 opozičných poslancov z OĽaNO, SaS, KDH, SDKÚ-DS a viacerí nezaradení. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na novembrovej schôdzi.

Poslanci tvrdia, že zodpovedná politika by mala byť hlavnou víziou moderného a progresívneho Slovenska. "Jedným zo spôsobov, ako ju docieliť, je vymanenie sa zo siete prázdnych politických sľubov a nastavenie takých pravidiel, ktoré umožnia nastaviť politikom zrkadlo," vysvetľuje opozícia v dôvodovej správe.

Programové vyhlásenie vlády totiž poslanci považujú za kľúčový dokument, ktorým vládne zoskupenie vopred zadefinuje svoje štvorročné pôsobenie a stanoví v ňom svoje ciele. "Je to podobné ako v školských laviciach, kde je zadaná konkrétna úloha, ktorú je potrebné v určenom časovom limite splniť. Problémom však je, že plnenie 'domácich' úloh nikto priebežne nekontroluje. Verejnosť tak stráca prehľad a netuší, či sľúbené ciele nadobúdajú aj skutočné kontúry, alebo sa ich realizácia neustále odkladá na neurčito," tvrdia predkladatelia.

Preto si myslia, že aj vláda svoj sľub nestíha plniť, je slušné aspoň verejne zdôvodniť časový sklz. "Ak nie je v našich silách plniť sľub, taktiež to čestne priznáme a uvedieme racionálne dôvody," píšu poslanci. Cieľom ich novely je teda priniesť do slovenskej politickej kultúry prvky efektívneho manažmentu štátu a vytvoriť občanom priestor, kde by sa mohli dozvedieť o plnení vládnych sľubov.

Opozícia je presvedčená, že vznik takejto povinnosti vytvorí na vládu prirodzený nátlak a to sa odzrkadlí v jej snahe predchádzať prípadom, keď sa nedodržuje programové vyhlásenie vlády.

Programové vyhlásenie vlády v súčasnosti na pôde parlamentu zaznie vtedy, keď sa po voľbách nový kabinet uchádza o dôveru poslancov. Opozičným poslancom však prekáža, že v priebehu volebného obdobia už nie je mechanizmus, ktorý by dával vláde za povinnosť informovať o naplnení svojich cieľov.