Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Opozícia stiahla všetky svoje návrhy

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Opozícia prirovnáva konanie Smeru k totalite.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Opozícia stiahla všetky svoje návrhy zákonov z tejto schôdze, ide spolu o tri desiatky návrhov. Reagovala tak na utorkové vyradenie desiatich jej návrhov, o ktorom rozhodol Smer-SD. Opozícia zatiaľ nenavrhuje odvolanie predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), diskutuje o tom. Rozhodla sa tiež nechodiť na hlasovania. Konanie vládnej strany odsudzuje, hovorí o možnom návrat k totalite, a chce sa obrátiť na Ústavný súd SR. Podľa opozície totiž došlo k porušeniu ústavných práv poslancov.

"Podľa Ústavy poslanci, výbory a vláda majú právo zákonodarnej iniciatívy. Je s tým spätá povinnosť Národnej rady prerokovať predložené návrhy, nie ich schváliť, ale prerokovať," uviedol na dnešnej opozičnej tlačovej konferencii Daniel Lipšic (nezaradený). Práve on plánuje iniciovať podanie na Ústavný súd SR, aby ten zreteľne povedal, či vládny Smer-SD konal v súlade s ústavou. Podľa Lipšica je vyradenie opozičných návrhov "jednoznačne protiústavné".

Hrubé porušenie demokracie

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo označil konanie vládnych poslancov za "hrubé porušenie demokracie". Pripomenul, že opozícia sa niekoľkokrát pokúšala vrátiť vyradené body do programu, ale Smer-SD bol proti. Ako dôvod vyradenia uvádzali sociálni demokrati to, že sa blížia komunálne voľby a tieto návrhy podľa nich mali slúžiť na predvolebnú kampaň.

"Je to vágne a diskriminačné odôvodnenie. Aj poslanci Smeru Raši a Choma kandidujú za primátorov a ich návrhy nie sú vyradené," vyhlásil predseda Mostu-Híd Béla Bugár. Lipšic pripomenul, že pred parlamentnými voľbami v roku 2010 Smer-SD pokojne rokoval o dvojakom občianstve či znížení počtu ministerstiev a pritom išlo o populistické návrhy. Lipšic dodal, že ich nikto nevyradil.

Odopreté právo

Jozef Mihál zo SaS upozorňuje, že dnes je to desať návrhov, pred parlamentnými voľbami 2016 možno príde vyradenie všetkých opozičných iniciatív. Upozornil, že problém nie je len v tom, že Smer-SD odoprel opozícii prerokovať ich návrhy. Za väčší problém považuje, že Smer-SD vzal asi miliónu občanov právo na to, aby ich zastupovali ich poslanci. "Tých približne milión občanov, ktorí nás zvolili, nemá teraz kto zastupovať, lebo nám bolo odopreté právo," vysvetlil.

Podpredseda parlamentu Ján Figeľ ide o všetkom informovať prezidenta Andreja Kisku. Opozícia tiež diskutuje o odvolaní Pašku. "Je to vec, o ktorej by sme mali debatovať sami medzi sebou. Ale najsilnejší signál príde v tom, že opakované hlasovania, v ktorých vládna väčšina hlasuje stále za, to už nie je demokracia, to už je komunizmus. A tam to hrozí," povedal Frešo s tým, že sa uvidí, ako sa to celé vyvinie. Podobný názor má aj líder OĽaNO Igor Matovič. "Smer tu predviedol totalitu na parlamentnej pôde," zdôraznil.