Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Opozícia vyzýva R.Fica, aby sa vysťahoval

Na archívnej snímke Daniel Lipšic (vpravo) z OĽaNO-NOVA a predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Zároveň ho vyzýva, aby ukázal, ako Bašternákovi platí nájom.

Bratislava 31. mája (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) by sa mal vysťahoval z bytu, ktorý mu má prenajímať Ladislav Bašternák, ďalej predložiť verejnosti nájomnú zmluvu s Bašternákom a doklady, ktoré preukazujú riadne platenie nájomného. Vyzvali ho k tomu opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR.

"Predseda vlády SR má zo zákona nárok na pridelenie zariadeného služobného bytu. V roku 2012 sa rozhodol túto výhodu nevyužívať a na účely reprezentácie si prenajal byt. V roku 2012 boli médiám poskytnuté: nájomná zmluva, výška nájomného a príjmy predsedu vlády SR a jeho manželky potvrdzujúce schopnosť platiť stanovené nájomné," reagoval na výzvu opozície Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) zas opozícia žiada, aby odvolal šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho. Finančná správa má totiž podľa SaS a OĽaNO-NOVA leví podiel na ututlávaní daňovej kauzy Ladislava Bašternáka. Zametanie kauzy pod koberec má podľa nich na svedomí aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorého chce SaS a OĽaNO-NOVA v parlamente odvolávať. Obe strany majú dosť hlasov na iniciovanie mimoriadnej schôdze na odvolávanie ministra. Ako sa zachovajú ostatné opozičné strany, zatiaľ nevedia.
Kaliňák nemá čo hľadať na poste ministra vnútra podľa opozície aj preto, že zasahuje do vyšetrovania. "Ak minister vnútra tvrdí, že celá kauza je vymyslená, ako myslíte, že dopadne znovuotvorené vyšetrovanie?" pýta sa Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA). Kaliňák podľa neho vyjadrením, že kauza je vymyslená, odkázal vyšetrovateľom, aký výsledok vyšetrovania si želá.

Opozícia zároveň vyzýva SNS, Most-Híd a #Sieť, aby v pléne nechránili Kaliňáka svojimi hlasmi. "Obraciame sa na koaličných partnerov Smeru, aby vyvinuli tlak na svojho koaličného partnera, aby Robert Kaliňák odstúpil sám," povedal Ľubomír Galko (SaS). Od Kaliňákovho odchodu si opozícia sľubuje nezávislejšie vyšetrovanie kauzy.
V kauze Bašternák ide o bratislavský bytový komplex Five Star Residence, ktorý stavala firma Mariana Kočnera. Spoločnosť Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si mala uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur. Podľa opozície tak okradli daňových poplatníkov.

"Ladislav Bašternák a Marian Kočner mali prakticky neustálu stratu na všetkých svojich firmách. Je tam podozrenie, že cieľom podnikania bolo zarobiť na neoprávnených odpočtoch DPH, nie samotný podnikateľský zisk, a nákupy siedmich bytov boli fiktívne. A je tam záhadný zdroj prvotných peňazí, zrejme politická korupcia. A konanie polície a Finančnej správy nasvedčuje tomu, že išlo o pôsobenie organizovanej skupiny," zhrnul Jozef Rajtár z SaS.

#Sieť sa podľa hovorkyne Karmen Németovej k takýmto výzvam nebude vyjadrovať. "Právom opozície je zvolávať mimoriadne schôdze aj na odvolávanie ministrov, vypočujeme si ich argumenty. Rovnakým právom koaličných partnerov je nepodporiť takéto návrhy opozície," odkázal cez svojho hovorcu Andrása Nagya Most-Híd. Podľa SNS je akékoľvek vyšetrovanie čisto v rukách orgánov činných v trestnom konaní. "Konanie opozície považuje SNS za úsilie o znefunkčnenie koalície," uviedla tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková.

Minister Kaliňák tvrdí, že nezasahoval a ani nezasahuje do vyšetrovania žiadneho prípadu. Odmieta akékoľvek obvinenia opozície o prepojení daňových káuz na svoju osobu či stranu Smer-SD. Pripomenul, že v roku 2011, kedy bol Lipšic ministrom vnútra, Policajný zbor SR odmietol 1200 trestných oznámení Finančnej správy SR a tá nepodala v roku 2011 ani jednu jedinú sťažnosť voči týmto rozhodnutiam. Za vlády Ivety Radičovej v rokoch 2010 a 2011 pripravil podľa Kaliňáka takýto postup Lipšica či Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA) Slovensko o minimálne 711 miliónov eur v podobe neoprávnene vyplatených nadmerných odpočtov DPH.