Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Opozícia vyzýva vládu, aby riešila situáciu slovenských opatrovateliek

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa poslancov vláda svojou nečinnosťou vyhnala slovenské opatrovateľky do Rakúska.

Bratislava 16. mája (TASR) – Vláda by sa mala začať seriózne zaoberať neúnosnou situáciou slovenských opatrovateliek. Myslia si to opoziční poslanci Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), Jozef Mihál (nezaradený) a Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA). K takémuto kroku preto dnes vyzvali súčasný vládny kabinet.

Podľa poslancov vláda svojou nečinnosťou vyhnala slovenské opatrovateľky do Rakúska. Často sa pritom pri takejto práci stávajú obeťami neserióznych agentúr, ktoré ich oberajú o peniaze a vláda sa podľa zákonodarcov na to len prizerá.

"Celý systém sociálnych služieb je na Slovensku v absolútnom rozklade v dôsledku nekompetentnosti ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), ktorý sedí na stoličke ministra už niekoľko rokov po sebe," zdôraznila na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR Ďuriš Nicholsonová.

Štát totiž podľa nej vôbec nepodporuje a nijako neprispieva na opatrovateľskú službu. Tisícky obcí, ktoré ju majú podľa zákona poskytovať, tak vôbec nerobia. A ďalšie tisícky obcí a miest podľa poslankyne túto službu poskytujú obmedzene a nedokážu reagovať na dopyt ľudí.

Zároveň tých málo opatrovateliek, ktoré túto prácu robia, podľa Ďuriš Nicholsonovej často nezarába ani minimálnu mzdu. "Robia za 200 či 150 eur mesačne. To sú almužny, za ktoré nech ide robiť takúto prácu minister Richter," dodala poslankyňa.

Apelovala preto na vládu, aby vstúpila do financovania opatrovateľskej služby. Pretože takéto nízke zárobky za túto náročnú prácu priam vyháňajú slovenské opatrovateľky do Rakúska či Nemecka. V tejto súvislosti ale zákonodarcovia poukázali na ďalší problém, a tým sú neseriózne agentúry.

Tie napríklad namiesto toho, aby opatrovateľkám zabezpečili priamo rodinu, kde majú pracovať, sprostredkujú im len rakúsku agentúru. Ženám potom strháva z platu poplatky slovenská aj rakúska agentúra. Zároveň opísala aj prípady, keď agentúry žiadajú od opatrovateliek ročný poplatok vo výške 600 eur a chcú ho vyplatiť vopred a naraz, pričom zaň neposkytujú žiadnu službu. Prípadne opatrovateľky nútia platiť konkrétnu prepravu do zahraničia, ktorá býva drahšia ako bežne a podobne.

Poslanci preto vyzvali vládu, aby sa týmto problémom zaoberala, keďže napríklad Rakúsko už pred dvomi rokmi prijalo v tejto veci novú legislatívu, ktorá by mala vyriešiť problém neserióznych agentúr. "Je nevyhnutné, aby vláda pripravila také legislatívne zmeny, aby každá agentúra na Slovensku, ktorá sa zaoberá sprostredkovaním opatrovania osôb, mala samostatnú živnosť," vyzvala Ďuriš Nicholsonová.

Poslanec Mihál doplnil, že by malo ísť o viazanú živnosť, ktorá by bola viazaná kvalifikáciou či praxou. Zároveň by agentúry museli byť registrované na daňovom úrade a museli by platiť dane a odvody. "Bolo by vhodné tiež aj v zákone upraviť výšku poplatkov za sprostredkovanie," dodal Mihál.

Poslankyňa Jurinová pritom verí, že vláda zareaguje na túto výzvu skutočným konaním. Upozornila totiž na to, že na Slovensku sa bude zvyšovať počet ľudí, ktorí budú odkázaní na opatrovateľské služby. Napríklad do desiatich rokov sa predpokladá, že bude na Slovensku viac ako 50.000 ľudí vo veku nad 80 rokov.

Štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš (Smer-SD) uviedol, že dnešné vyjadrenia opozičných politikov sú typickým príkladom "politického farizejstva". "Poslanci NR SR majú možnosť kedykoľvek interpelovať ministra, dávať mu otázky v parlamente," skonštatoval s tým, že ak majú poslanci zistenia, že agentúry porušujú zákon, mali sa obrátiť na ministerstvo, ktoré by začalo situáciu riešiť.

"Môžem vyhlásiť, že pani Ďuriš Nicholsonová, Mihál, ani Jurinová sa na toto ministerstvo nikdy neobrátili s takýmito zisteniami. Nikto z týchto poslancov nám ani len neformálne nedal informáciu, že má zistenia o zneužívaní zo strany agentúr, ktoré sprostredkúvajú prácu pre opatrovateľov v Rakúsku," zdôraznil Ondruš.

Zároveň vyzval zamestnancov agentúr, že ak sa stretli s takýmito praktikami, aby sa obrátili na ústredie alebo príslušný úrad práce. "Ak sa to potvrdí, dávame okamžite návrh na zrušenie živnostenského oprávnenia. Ak dochádza k porušeniu zákona zo strany rakúskeho zamestnávateľa, tak to je potom otázka na rakúsky inšpektorát práce," vysvetlil štátny tajomník.

Aj kritiku vlády za nedostatočné finančné ohodnotenie opatrovateľov považuje za farizejstvo, pretože ako upozornil, práve opozícia kritizuje vládu za zvyšovanie minimálnej mzdy. "Pritom sú to práve ľudia, ktorí pracujú v sociálnych službách, ktorí sú najhoršie platení na Slovensku a kde my vytvárame najväčší tlak na to, aby ich práca bola ohodnotená viac ako v súčasnosti. Pre nich je to zvyšovanie minimálnej mzdy kľúčové," dodal Ondruš.