Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Opozícia vyzýva A. Kisku, aby novelu rokovacieho poriadku nepodpísal

Na snímke líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič reční na spoločnej tlačovej konferencii poslancov NR SR zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutia OĽaNO-NOVA 25. októbra 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Zároveň právnu normu posielajú na Ústavný súd SR a pri jej uplatňovaní v praxi sa obrátia aj na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Opoziční poslanci z SaS a OĽaNO-NOVA vyzývajú prezidenta Andreja Kisku, aby nepodpísal novelu Rokovacieho poriadku NR SR, ktorú dnes schválili koaliční poslanci. Zároveň právnu normu posielajú na Ústavný súd SR a pri jej uplatňovaní v praxi sa obrátia aj na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. Ak Kiska zákon do parlamentu vráti, na jeho opätovné schválenie bude potrebných minimálne 76 hlasov.

"Žiaľ, napriek odporu opozície si koalícia schválila zákon určený len na to, aby nám zalepili ústa. Chcú z NR SR len hlasovací automat, kde sa budú odsúhlasovať vládne návrhy," povedala na tlačovej konferencii Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA).

Zároveň avizovala, že ak opozícia donesie do rokovacej sály zakázané plagáty a bude za to pokutovaná, obráti sa na ESĽP a vyhrá. "Tento súd už povedal, že príslušníci politickej menšiny majú právo vyjadriť svoj názor aj neverbálne. Čudujem sa, že takýto zákon, ktorý ide proti právu na slobodné vyjadrovanie, schválila vládna väčšina. Je mi to ľúto, ostane to navždy zapísané v dejinách našej demokracie," povedala Remišová.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová uviedla, že predsedajúci schôdze budú tento tvrdý zákon buď ignorovať a nevymáhať pokuty, alebo ich vymáhať budú a staneme sa prepadliskom demokracie. Koaličné pozmeňujúce návrhy, ktoré prešli, označila Blahová len za kozmetické. "Tá novela má stále obrovské chyby z hľadiska demokratického vyváženia medzi koalíciou a opozíciou," podotkla s tým, že aj keď je tento zákon zlý, poslanci SaS sa budú snažiť ho dodržiavať.

Matovič bude naďalej používať vizuálne pomôcky



Kým súdy o novele nerozhodnú, šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič chce používať vizuálne pomôcky k svojmu prejavu tak ako doteraz. "Prečo by som nemohol doniesť graf o tom, ako málo detí sa rodí na Slovensku? Ak si predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) myslí, že ma zastraší inkvizičným výborom a pokutami mi zoberie slobodu, tak nezoberie. Ja pochopím každého opozičného poslanca, ak bude tento zákon rešpektovať. Ale ja pokutu v živote nezaplatím," deklaroval Matovič s tým, že to bude jeho osobný protest proti valcovaniu demokracie.

Transparenty, letáky aj zvukovo-obrazové prezentácie zmiznú z rokovacej sály Národnej rady (NR) SR. Poslanci, podpredsedovia parlamentu a ministri budú mať na svoje vystúpenia k návrhom obmedzený čas. Prezident SR, predseda NR SR a premiér obmedzenia nedostanú. Šéf parlamentu navyše bude môcť iniciovať disciplinárne konanie voči "neposlušným" poslancom. To sú zmeny v rokovacom poriadku parlamentu, ktoré dnes schválili poslanci NR SR 79 hlasmi.

Navrhli ich koaliční poslanci zo SNS, Smeru-SD a Mosta-Híd. Pôvodne ich inicioval predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Za novelu zákona hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd, Alena Bašistová zo #Siete a odídenci z hnutia Sme rodina.

Návrh prešiel v druhom čítaní viacerými zmenami z dielne poslancov Mosta-Híd Gábora Gála, Petra Kresáka a SNS Tibora Bernaťáka. Zákonodarcom napríklad zostala možnosť vystúpiť k jednému návrhu dvakrát. Hlásiť sa naďalej budú teda môcť aj písomne, aj ústne. Pôvodný návrh im mal jedno vystúpenie vziať.

Rokovací poriadok zavádza zároveň časové limity



Poslanci, ktorí budú vystupovať v mene klubu, dostanú 30 minút. Tí, čo budú rečniť za seba, budú mať po písomnom prihlásení 20 minút a po ústnom 10 minút. Časové obmedzenia dostali aj ministri, hoci v pôvodnom návrhu mali mať neobmedzený priestor. Po novom budú mať 20 minút na vystúpenie v rozprave k návrhu. Výnimku dostanú, ak budú čeliť odvolávaniu. Vtedy ich vystúpenie čas limitovať nebude.