Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Poslanci schválili exekučnú imunitu pre štátne teplárne

Ilustračné foto Foto: ifoyer.com

Opozícia k novele zákona dala pozmeňujúce návrhy.

Bratislava 25. novembra (TASR) – Štátni držitelia povolenia na výrobu a rozvod tepla budú mať absolútnu exekučnú imunitu. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o tepelnej energetike. Právnu normu dnes definitívne schválil parlament. Poslanci o nej rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

Ako sa uvádza v dôvodovej správe k návrhu novely zákona, skrátené konanie je potrebné z dôvodu naliehavého všeobecného záujmu. "Cieľom návrhu zákona je poskytnúť ustanoveným aktívam držiteľa povolenia na výrobu a rozvod tepla, ktorý je právnickou osobou so stopercentnou majetkovou účasťou štátu, exekučnú imunitu," konštatuje sa v návrhu novely zákona.

Subjektom exekučnej imunity bude držiteľ povolenia na výrobu a rozvod tepla, ktorý je právnickou osobou so 100-% majetkovou účasťou štátu. Predmetom exekučnej imunity bude nehnuteľný majetok takéhoto subjektu, jeho peňažné prostriedky, pohľadávky a finančné nástroje v jeho vlastníctve, ako aj iný jeho majetok, ak slúži na výrobu a rozvod tepla.

Vláda predložila do parlamentu právnu normu z dôvodu sporu medzi Paroplynovým cyklom (PPC) vlastneným Pentou a Bratislavskou teplárenskou, ktorá má PPC vyplatiť 30 miliónov eur. Premiér Robert Fico už po skončení rokovania vlády uviedol, že štát nebude pri 100-percentných štátnych teplárenských firmách tolerovať vytváranie miliónových súdnych sporov z ničoho. "Rešpektujem rozhodnutia súdov, nepôjdem v žiadnom prípade proti nim. Nebudeme však tolerovať vytváranie 30-miliónových súdnych sporov z ničoho," povedal premiér.

Návrh novely zákona nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov.

Opozícia dala pozmeňujúce návrhy k novele zákona o tepelnej energetike

Opoziční poslanci NR SR predložili niekoľko pozmeňujúcich návrhov k vládnemu návrhu zákona o tepelnej energetike.

Miroslav Beblavý na archívnej snímke.
Foto: TASR/Michal Svítok
Zákonodarcovia Martin Fedor a Miroslav Beblavý (obaja nezaradení) navrhujú rozšíriť exekučnú imunitu aj na vodárenské spoločnosti. "Rovnako ako štát aj územná samospráva plní mnohé verejnoprávne funkcie, ktoré nemôžu byť paralyzované," poznamenali poslanci v pozmeňujúcom návrhu. Preto navrhli, aby exekúcii nepodliehala ani majetková účasť tej samosprávy v právnických osobách, ktoré v rámci predmetu činnosti alebo podnikania sú vo vlastníctve štátu. "Takáto právnická úprava sa týka najmä tých strategických podnikov územnej samosprávy, ktoré sa zaoberajú vodou. Po exekúcii majetkových účastí v nich by cena veľmi pravdepodobne vystúpila, čo by malo negatívny vplyv na hospodárenie obyvateľstva,“ priblížili poslanci.

Pozmeňujúci návrh predložil aj Daniel Lipšic (OĽaNO). Je totiž presvedčený, že znenie zákona, o ktorom rokujú poslanci, bude v prospech finančnej skupiny Penta, ktorá vlastní Paroplynový cyklus (PPC) a ktorej má štátna Bratislavská teplárenská (BAT) zaplatiť 30 miliónov eur. "Je zaujímavé, že ak by bola ohrozená ich pohľadávka vo výške 30 miliónov eur vaším zákonom, tak by sme tu mali tlačové správy z Digital Parku, ktoré Penta často posiela do parlamentu. Naposledy keď sme rozprávali o kauze Gorila. Nemajú prázdniny. Sú s tým spokojní. Budú mať o pár miliónov na účte viac," tvrdí Lipšic. Preto tiež predložil pozmeňujúci návrh. "Exekúcii podľa osobitného predpisu nepodlieha majetok držiteľa povolenia na výrobu a rozvod tepla, ktorý je právnickou osobou so 100-% majetkovou účasťou štátu, slúžiaci na výrobu a rozvod tepla, ako aj majetok, ktorý je nevyhnutný na zabezpečenie výroby a rozvodu tepla,“ priblížil Lipšic. Tiež navrhol, aby sa excesívne úroky dohodnuté bývalými manažmentmi zdanili v takýchto prípadoch sadzbou 99 %. "Hovoríme o pohľadávke 30 miliónov eur, z ktorej dve tretiny je príslušenstvo, sú to úroky z omeškania. Len niečo menej ako tretina je istina,“ vysvetlil Lipšic.

Podľa poslankyne Heleny Mezenskej (OĽaNO) tento návrh zákona "prihrá obchod PPC vlastnený Pentou", a preto je presvedčená, že by sa malo rokovanie o tomto návrhu zákona zastaviť v záujme ochrany majetku štátu. "Ja som sa pýtala, akým spôsobom bude uhradený prehraný spor. Nedostala som jednoznačnú odpoveď,“ poznamenala Mezenská.

Podľa nej by táto otázka mala byť zodpovedaná. "Čo teda bude to, čo nebude chránené exekučnou imunitou a kto tento prehraný spor zaplatí? Budú to opäť obyvatelia, alebo to pôjde na úkor ekonomiky BAT? Kto tých 30 miliónov eur zaplatí?" pýtala sa Mezenská.

Poslanci rokujú o právnej norme v skrátenom legislatívnom konaní. Vláda navrhuje, aby subjektom exekučnej imunity bol držiteľ povolenia na výrobu a rozvod tepla, ktorý je právnickou osobou so 100-% majetkovou účasťou štátu. Predmetom exekučnej imunity má byť nehnuteľný majetok takéhoto subjektu, jeho peňažné prostriedky, pohľadávky a finančné nástroje v jeho vlastníctve, ako aj iný jeho majetok, ak slúži na výrobu a rozvod tepla.

Vláda SR predložila do parlamentu právnu normu z dôvodu sporu medzi Paroplynovým cyklom (PPC) vlastneným Pentou a Bratislavskou teplárenskou, ktorá má PPC vyplatiť 30 miliónov eur. Premiér Robert Fico už po skončení rokovania vlády uviedol, že štát nebude pri 100-percentných štátnych teplárenských firmách tolerovať vytváranie miliónových súdnych sporov z ničoho.