Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

OPOZÍCIA:Testom dobrej vôle bude postoj koalície ku skrátenému konaniu

Vladimír Mečiar, archívne foto. Foto: TASR

Budaj zdôraznil, že dnes sa koná vôbec prvé rokovanie o koaličnom návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií a zajtra sa už má hlasovať o ústavnom zákone. To by bola fraška, myslí si opozičný poslanec.

Bratislava 20. marca (TASR) - Opozičné strany SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina sa zjednotili a budú pri návrhu na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara postupovať spoločne. Pred dnešným rokovaním poslaneckého grémia to povedal Ján Budaj (OĽaNO-NOVA).

"Na grémium ideme s posolstvom, že záujem koalície o rokovanie vítame. Testom dobrej vôle bude ich stanovisko ku skrátenému konaniu, na ktoré nie je dôvod. Uvedomuje si to aj predseda NR SR Andrej Danko (SNS), preto veríme, že poskytne šancu na rokovania," povedal Budaj. Zdôraznil, že dnes sa koná vôbec prvé rokovanie o koaličnom návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií a v utorok (21.3.) by sa už malo hlasovať o ústavnom zákone. "To by bola fraška," myslí si Budaj.

Líder Sme rodina Boris Kollár, ktorý pôvodne podporu koaličnej iniciatíve odmietol, dnes hovorí o potrebe diskutovať. "Prioritou je zrušenie amnestií. Ak sa to podarí, urobíme to aj s Marťanmi," dodal.

Koaličné riešenie zrušenia amnestií pozostáva z viacerých zmien, ktoré sa majú prijať v zrýchlenom režime. Národná rada SR má zmenami v Ústave SR dostať právomoc zrušiť amnestie a milosti prezidenta SR. Následne by mohla pristúpiť ku zrušeniu Mečiarových amnestií. Rozhodnutie parlamentu má potom preskúmať Ústavný súd SR. Keď ho odobrí, bude platné.