Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Pavol Paška nezvolá pre opozičné návrhy rokovanie skôr

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška Foto: TASR/Martin Baumann

Súhlasila s tým aj opozícia.

Bratislava 6. júla (TASR) - Národná rada SR rozhodne o prerokovaných no neodhlasovaných opozičných návrhoch zákonov až v septembri. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) pre ne nezvolá rokovanie skôr, hoci túto právomoc má. Dohodli sa na tom všetky parlamentné strany na tohtotýždňovom poslaneckom grémiu.

"Na grémiu sme o tom hovorili a všetky parlamentné strany súhlasili, že sa o poslaneckých návrhoch, ktoré sú prerokované, ale sa o nich nehlasovalo, budeme hlasovať na riadnej schôdzi v septembri," povedala pre TASR podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (Smer-SD). Poznamenala, že všetky návrhy sú v prvom čítaní, takže nehrozí, že by sa nestihli lehoty.

Poslanci mali približne o 20 návrhoch hlasovať tento týždeň v závere 21. schôdze NR SR. Prekazil im to však nezaradený zákonodarca Alojz Hlina, ktorý trval na tom, že musí predniesť svoje interpelácie pred celou vládou SR, čo sa mu minulý týždeň nepodarilo. Vyhlásil, že kým mu to plénum neumožní, nepohne sa od rečníckeho pultu. Paška ho žiadal, aby bral ohľad na kolegov, ktorí chcú hlasovať, Hlina to odmietol.

Alojz Přidal z KDH odmietol uviesť hlasovanie, kým ho Hlina nepustí za rečnícky pult. Paška po výmene názorov s Hlinom navrhol ukončiť schôdzu a o prerokovaných návrhoch hlasovať na ďalšej riadnej schôdzi. Návrh odobrilo 76 zo 123 prítomných poslancov, predseda parlamentu následne schôdzu ukončil. Najbližšia schôdza je naplánovaná na september. Predseda parlamentu však môže rokovanie zvolať kedykoľvek.

Na hlasovanie čaká napríklad trestanie stáčania kilometrov, zmena názvu krajov na župy, zmeny v rokovacom poriadku, hlásenie pobytu občanov, zrušenie výmenných lístkov, zmeny vo výpočte valorizácie dôchodkov, zrušenie Fondu národného majetku SR, zníženie dane pre firmy z 23 percent na 19 percent, zmeny v prenájme poľovných revírov či ochrana zraniteľných spotrebiteľov voči dodávateľom energií a iné.