Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Opozičné strany preferujú mimoriadny zdravotnícky výbor pred plénom

Na archívnej snímke Ivan Uhliarik Foto: TASR - Michal Svítok

Mimoriadne zasadnutie NR SR podporuje aj Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek.

Bratislava 1. februára (TASR) - Parlamentné opozičné strany by chceli radšej riešiť situáciu v zdravotníctve na mimoriadnom výbore ako na schôdzi pléna. Pre TASR to dnes uviedli predstavitelia KDH, OĽaNO, Mosta-Híd aj SaS. Po mimoriadnej schôdzi volá šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo, ktorý by chcel rokovať o možnostiach, ako nájsť v štátnom rozpočte 100 miliónov eur pre požiadavky sestier. Na zvolanie mimoriadnej schôdze však ešte musí vyzbierať 29 ďalších podpisov poslancov.

"V súčasnom období tesne pred voľbami môže byť zvolanie mimoriadnej schôdze zneužiteľné a môže sa to otočiť proti nám. Skôr by som bol za zvolanie mimoriadneho zdravotníckeho výboru, kde možno diskutovať priamo s ministrom aj sestrami. Na schôdzi pléna sestry slovo dostať nemôžu. Ak by s tým teda pán Frešo súhlasil, takto by som začal," odporučil exminister zdravotníctva a súčasný člen Výboru NR SR pre zdravotníctvo Ivan Uhliarik (KDH). Pôdu výboru považuje za konštruktívnejšiu. "Plénum sa môže ťahať dlhé hodiny, navyše Smer-SD, ktorý má väčšinu, by nemusel schváliť program," dodal Uhliarik.

Aj predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd László Sólymos si myslí, že celú záležitosť okolo sestier by mal najskôr prerokovať výbor. "Tam môžu prísť aj sestry a vec sa preberie na odbornejšej úrovni. Všetko je ale v rukách Smeru-SD. Dá sa niečo spraviť aj so sestrami aj s učiteľmi, ale je to zodpovednosť vlády. A hlavne ide o to, či to vláda chce riešiť, alebo nie. Zatiaľ sa mi zdá, že nemá situáciu pod kontrolou," povedal pre TASR.

Šéf OĽaNO Igor Matovič by si chcel dohodnúť s opozičnými stranami spoločný postup. "Ale najskôr by mal byť výbor a až potom schôdza. Takto je to vždy v prípade mimoriadnych zasadnutí," odkázal.

Poslanec SaS Martin Poliačik upozornil, že Pavol Frešo pri dôležitých hlasovaniach v parlamente hlasoval so Smerom-SD, preto by bolo logické, keby podpisy pod akúkoľvek mimoriadnu schôdzu hľadal v radoch vládnej strany. "Preferujeme však rovnaký postup ako pri školstve, kde pre štrajk učiteľov zasadne výbor. Teda najskôr odborná diskusia na pôde výboru a na ňu potom môže nadväzovať mimoriadne plénum," uzavrel Poliačik.

Frešo by chcel do parlamentu pozvať zástupkyne sestier a ich odborových združení a dať im šancu obhájiť svoje požiadavky. "Všetci sme sa presvedčili, že sestry to s výpoveďami myslia vážne. Chceme, aby sestry vystúpili na pôde NR SR, pretože je nedôstojné, aby pre plat učiteľka stála v daždi, alebo sestra sa doslova doprosovala stretnutia na úrade vlády. V tejto situácii je na prvom mieste pacient a na mimoriadnej schôdzi je nevyhnutné schváliť legislatívny rámec, ktorý presvedčí zdravotné sestry, aby sa vrátili k svojim pacientom," skonštatoval Frešo.

Mimoriadne zasadnutie NR SR podporuje aj Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA). "Považujeme to za konštruktívnu snahu o zmenu nevyhovujúcej legislatívy v skrátenom legislatívnom procese, ktorá by dokázala v krátkom čase zvrátiť krízovú situáciu v slovenskom zdravotníctve," informovala TASR predsedníčka OZSaPA Monika Kavecká. Podľa jej slov je férové, aby sa k požiadavkám sestier vyjadrili všetky parlamentné politické strany a svojím hlasovaním na pôde parlamentu ukázali, ako im na budúcnosti celého sesterského stavu v slovenských nemocniciach záleží.

OZSaPA zároveň vyzýva všetky parlamentné politické strany, aby podporili túto iniciatívu a svojimi podpismi pomohli ku skorému zvolaniu mimoriadnej schôdze parlamentu, kde by sa urýchlene vyriešila krízová situácia v nemocniciach.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý upravil ich mzdy. Platí od januára 2016. Zdravotníci sa sťažujú, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.