Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Slovensko

Opravná skúška odbornej spôsobilosti zdražie o 200 eur

Vyplýva to z novely zákona o celoživotnom vzdelávaní, ktorý vláda SR schválila na dnešnom rokovaní. Vzdelávacia inštitúcia, ktorá vykonáva odbornú skúšku, za ňu môže pýtať najviac 300 eur.

Bratislava 27. júna (TASR) - Reparát zo skúšky odbornej spôsobilosti zdražie zo súčasných 100 eur na 300 eur. Vyplýva to z novely zákona o celoživotnom vzdelávaní, ktorý vláda SR schválila na dnešnom rokovaní.

Vzdelávacia inštitúcia, ktorá vykonáva odbornú skúšku, za ňu môže pýtať najviac 300 eur. Návrh zákona z dielne ministerstva školstva stanovil na rovnakú úroveň aj cenu opravnej skúšky. "Navrhovanou úpravou došlo k zvýšeniu poplatku za vykonanie opravnej skúšky z dôvodu rovnakých nákladov na organizáciu skúšky ako v prípade prvej skúšky," uvádza sa v dôvodovej správe k vládnemu materiálu. Zmena by mala platiť od novembra tohto roka.

Norma zavádza opatrenie, podľa ktorého sa budú môcť zúčastniť skúšky odbornej spôsobilosti aj zamestnanci zaškolení zamestnávateľom a fyzické osoby, ktoré samostatným vzdelávaním získali spôsobilosť na výkon určitej práce. Súčasné znenie zákona definuje ďalšie vzdelávanie iba ako vzdelávanie vo vzdelávacích inštitúciách. Nový text zákona rozširuje ďalšie vzdelávanie aj o samostatné vzdelávanie fyzickej osoby a aktivity zamestnávateľov ako zaškoľovanie, na ktorých sa zúčastňuje zamestnanec.

Celoživotné vzdelávanie sú aktivity, ktorých cieľom je zlepšiť vedomosti, zručnosti a schopnosti. Tvorí ho školské vzdelávanie a ďalšie vzdelávanie nadväzujúce na stupeň vzdelania dosiahnutý v školskom vzdelávaní.