Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Organizácie chcú uistenie, že SR nezníži štandardy v ochrane prírody

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Výzvu podpísalo niekoľko desiatok odborníkov a viac ako 35 organizácií.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Mimovládne organizácie a odborníci žiadajú ubezpečenie od politikov, že Slovensko nebude znižovať štandardy v ochrane prírody a klímy. Chcú aktívnu obhajobu a presadzovanie hodnôt v životnom prostredí. Pripomínajú, že ku konkrétnym krokom zaväzuje Slovensko aj jeho členstvo v Európskej únii (EÚ). TASR o tom za mimovládne organizácie informoval Ondrej Kameniar z iniciatívy My sme les.

"S touto výzvou prichádzame preto, že v politických stranách, ktoré majú najväčšiu šancu poskladať budúcu vládu, sú už teraz viacerí kandidáti na vysoké pozície na ministerstvách s veľmi problematickými názormi, vyjadreniami a minulosťou," uviedli organizácie.

Ako príklad uvádzajú Rudolfa Huliaka a Filipa Kuffu, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke SNS. "Prejavili záujem o ministerstvo životného prostredia a pôdohospodárstva, chcú napríklad zrušiť nové zonácie národných parkov, zmeniť ich celkový štatút na prírodné parky, a tým znížiť stupeň ochrany v nich," poukázali environmentalisti. Zrušiť chcú podľa nich aj zásahové tímy pre medveďa hnedého a chcú umožniť poľovníkom lov medveďov a vlkov.

Pripomínajú, že SR má ako členská krajina Únie v ochrane prírody a pri riešení zmeny klímy viaceré medzinárodné záväzky. Apelujú preto na to, aby nominanti na ministrov a ostatní funkcionári boli odborne zdatní profesionáli. Upozornili tiež, že do roku 2030 bude mať Slovensko približne 14 miliárd eur na zníženie emisií národného hospodárstva, ochranu klímy a prírody. Tieto zdroje sa podľa nich majú využiť zmysluplne a sociálne citlivo, špecificky pri hľadaní rozumných riešení energetickej a dopravnej chudoby.

Kroky späť v ochrane životného prostredia by podľa nich neboli v záujme kvality života občanov ani v ekonomickom záujme krajiny. "Stagnáciu či dokonca reverz počas najbližších štyroch rokov si naozaj nemôžeme dovoliť," zhodnotili environmentalisti.

Výzvu podpísalo niekoľko desiatok odborníkov a viac ako 35 organizácií. Medzi nimi My sme les, Greenpeace Slovensko, Klíma ťa potrebuje, Zvierací ombudsman, Via Iuris, Priatelia Zeme - CEPA, Znepokojené matky či občianske združenie Slatinka.