Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Organizácie politických väzňov si uctili pamiatku členov Bielej légie

Na archívnej snímke predseda KPVS Peter Sandtner. Foto: TASR - Martin Baumann

Konfederácia politických väzňov Slovenska si pripomenula výročie popravy v sobotu (20. 2.) na neverejnej sv. omši v kostole v Bratislave na Dlhých dieloch.

Bratislava 21. februára (TASR) - Konfederácia politických väzňov Slovenska (KPVS) a organizácia Politickí väzni - Zväz protikomunistického odboja si pripomenuli 70. výročie popravy mladých predstaviteľov protikomunistického hnutia Biela légia Alberta Púčika, Antona Tunegu a Eduarda Tesára. Popravili ich 20. februára 1951.

"Trojica bola aktívna v Bielej légii, ktorá vzdorovala komunistickej diktatúre. Obhajovali dodržiavanie ľudských práv, viery v Boha a snažili sa aj o obnovenie suverenity Slovenskej republiky," skonštatoval zväz v stanovisku.

KPVS si pripomenula výročie popravy v sobotu (20. 2.) na neverejnej sv. omši v kostole v Bratislave na Dlhých dieloch. Celebroval ju miestny farár Štefan Herényi, ktorého otec František Herényi a teta Gertrúda Herényiová boli odsúdení v súdnom procese s popravenými.

Predseda KPVS Peter Sandtner tiež informoval, že v uplynulom týždni si zároveň pripomenuli 70. výročie popravy Bernarda Jaška a Pavla Kalinaja. Pri spomienke sa prihovoril aj predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ján Pálffy, ako aj Bernadetta Krkošková, dcéra politického väzňa Štefana Uhrína, ktorý bol odsúdený v súdnom procese s popravenými.