Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Organizácie starajúce sa o seniorov v núdzi žiadajú vyšší príspevok

Zariadenie pre seniorov Zobor, ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Od poslancov žiadajú, aby zabezpečili právo občana na pomoc v núdzi, rovnosť občanov a nediskriminovanie občana v sociálnych službách.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Zástupcovia organizácií, ktoré sa starajú o seniorov v núdzi, žiadajú vyšší príspevok v odkázanosti a tiež, aby ho vyplácal štát a nie samospráva. Tá totiž podľa organizácií zlyháva. Na problém prišli upozorniť aj na dnešný Deň otvorených dverí Národnej rady SR.

"Chceme, aby príspevok v odkázanosti od 1. 1. 2016 zvýšili na 400 eur a aby služby, ktoré ešte neprebral od samosprávy štát, prevzal a aby tento príspevok vyplácalo ministerstvo pre všetky služby odkázaných seniorov," uviedla Anna Ghannamová, šéfka Združenie seniorských prijímateľov sociálnych služieb.

Upozornila, že odkázaní seniori čelia zlému zákonu o sociálnych službách už vyše sedem rokov. "Samospráva si neplní svoje povinnosti a nedáva im na odkázanosť peniaze včas. Niektorí sa tej dávky ani nedožijú," zdôraznila Ghannamová. Na problémy upozorňuje aj predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb Milada Dobrotková a Radovan Gumulák zo Slovenskej katolíckej charity.

Dobrotková by bola rada, keby si samospráva nerobila z občanov trhací kalendár a aby štát nastavil financovanie sociálnych služieb spravodlivo. Gumulák je presvedčený, že finančné zabezpečenie na starostlivosť o odkázaných občanov by mal prevziať štát. "Pretože samosprávy si túto povinnosť neplnia," doplnil.

Od poslancov žiadajú, aby zabezpečili právo občana na pomoc v núdzi, rovnosť občanov a nediskriminovanie občana v sociálnych službách. Tiež garantovanie práva na bezplatnú zdravotnú starostlivosť na základe zdravotného poistenia a dodržiavanie rovnakých podmienok v poskytovaní sociálnych služieb v rámci hospodárskej súťaže.

Podporu tejto iniciatíve dnes vyjadrilo hnutie NOVA. Ako poukázal jeho expert na zdravotníctvo Tibor Hlavatý, väčšinu ošetrovateľských výkonov si v zariadeniach sociálnych služieb ľudia musia platiť sami i napriek tomu, že si celý život platili zdravotné poistenie. Jeho stranícka kolegyňa a europoslankyňa Jana Žitňanská vníma tento stav ako dôsledok toho, že vláda Roberta Fica napriek sľubom nevyriešila problém financovania sociálnych služieb.

Avizovaná novela zákona, o ktorej by mal parlament rokovať ešte tento rok, financovanie podľa NOVA vraj ani riešiť nebude. Hnutie pripomína, že sa tak má stať napriek tomu, že ministerstvo práce sa ešte vlani zaviazalo, že urobí všetko preto, aby šiesta novela zákona o sociálnych službách nastavila systémové a rovnocenné financovanie starostlivosti o odkázaných klientov.