Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Organizátori antifašistického pochodu vyzvali na rozpustenie ĽSNS

Na snímke tichý pochod proti fašizmu v uliciach Starého mesta v Bratislave 7. marca 2016. Foto: TASR/Andrej Galica

Na pochode s názvom Antifašistická mobilizácia – Nikdy neprejdete! sa v pondelok večer zúčastnili tisíce ľudí, ktorí reagovali na volebný úspech extrémistickej ĽSNS

Bratislava 8. marca (TASR) – Organizátori antifašistického pochodu, ktorý sa v pondelok (7.3.) uskutočnil v Bratislave, dnes doručili list generálnemu prokurátorovi SR Jaromírovi Čižnárovi. Žiadajú ho, aby využil svoju právomoc a podal podnet na rozpustenie strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko na Najvyšší súd SR. Oznámili to dvaja z organizátorov - Alena Krempaská a Peter Weisenbacher.

Na pochode s názvom Antifašistická mobilizácia – Nikdy neprejdete! sa v pondelok večer zúčastnili tisíce ľudí, ktorí reagovali na volebný úspech extrémistickej ĽSNS, ktorá v novozvolenej Národnej rade SR obsadí 14 poslaneckých kresiel. Podľa organizátorov účastníkov bolo viac ako 5000 a ďalší vyjadrili podporu protestu na sociálnych sieťach.

Organizátori združení v neformálnej, zatiaľ bezmennej iniciatíve sa domnievajú, že zoskupenie ĽSNS je de facto identické so stranou, ktorú súd rozpustil pre rozpor s Ústavou SR v roku 2006.

"Napriek tomu, že kotlebovci sa v sobotu (5.3.) dostali do parlamentu formálne demokraticky, nie je to demokratická strana, oklamali voličov. ĽSNS je morálnym nasledovníkom a obdivovateľom zločineckého vojnového slovakštátu, ktorý zavraždil 60.000 ľudí pre svoju zvrátenú ideológiu," uviedol organizátor pondelkového pochodu Matej Ivančik z Inštitútu ľudských práv.

Podľa jeho slov z toho dôvodu žiadajú kompetentné orgány, aby konali. "Je škoda, že nezasiahli už dávno, keď na to aktivisti opakovane upozorňovali. Veríme však, že zlyhanie ostatných ochranných mechanizmov demokratického a právneho charakteru nášho štátu ich zobudí," doplnil Ivančik.

Krempaská informovala, že právnici spolupracujúci s nimi na dobrovoľníckej báze zhromažďujú konkrétne výroky a príklady protiústavnej činnosti strany Mariana Kotlebu a jej predstaviteľov. "Po sobote sa nám dokonca ozvali so záujmom pomôcť i ďalší, no v prvom rade si myslím, že by mali konať slovenské orgány zodpovedné za ochranu ústavnosti Slovenskej republiky," vysvetlila Krempaská.

Organizátori pochodu sa snažia zapojiť aj verejnosť. Na web ludskeprava.sk umiestnili formulár, prostredníctvom ktorého sa môžu ľudia obrátiť na generálneho prokurátora a takto upozorniť na vážnosť a neodkladnosť vzniknutej situácie.

TASR oslovila hovorkyňu Generálnej prokuratúry SR Andreu Predajňovú. Tá zatiaľ prijatie podnetu nepotvrdila.