Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Orgány činné v trestnom konaní pokračujú v rozkladaní sýkorovcov

Ilustračné foto Foto: TASR

Obvinení sú vo väzbe od 25. septembra minulého roku a to za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a vraždu Romana Deáka.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Slovenské orgány činné v trestnom konaní pokračujú v rozkladaní bratislavskej skupiny sýkorovci.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) predložil vo štvrtok 24. októbra Špecializovanému trestnému súdu (ŠTS) návrh na predĺženie lehoty väzby trom obvineným členom zločineckej skupiny sýkorovci - Ivanovi C., Jurijovi F. a Martinovi K. Dôvodom predĺženia je úteková, kolúzna a preventívna väzba," TASR o tom dnes informovala hovorkyňa ÚŠP Andrea Predajňová.

Obvinení sú vo väzbe od 25. septembra minulého roku a to za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a vraždu Romana Deáka. V súčasnosti sú v tomto trestnom konaní obvinení aj z vraždy Eduarda Diniča, Róberta Diniča a Daleva Hlavačku, ide o vraždy osôb bývalej bratislavskej skupiny diničovci. Tieto osoby, ako ďalej dodala hovorkyňa ÚŠP, sú obvinené aj za iné vraždy, ktoré spáchali ako členovia skupiny sýkorovci.

Do väzby zobrali dvoch obvinených z vraždy Róberta Pála a pokusu o vraždu Petra H. z novembra 2003 v Pezinku, tiež členov bratislavskej skupiny sýkorovci. Rozhodol tom vo štvrtok Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica. TASR to potvrdila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Dôvodom väzby je podľa nej obava z ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. Dodala, že obaja podali voči rozhodnutiu súdu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Úrad špeciálnej prokuratúry informoval, že ide o obvinených s iniciálami R. R. a J. H. a majú patriť k sýkorovcom. V tomto prípade sú obvinené štyri osoby, dve z nich sú na úteku. Podľa portálu čas.sk ide o údajného bossa skupiny Róberta L. a Martina B., prezývaného Rus.

Na Trnavskej ulici v Pezinku sa 18. novembra 2003 po 8.00 hodine ráno ozývala streľba. Traja maskovaní muži vtedy zastrelili vodiča čierneho Volva s bratislavskou poznávacou značkou, vtedy 30-ročného R. Pála. Pri jazde cez mesto ho predbehlo iné auto, ktoré mu malo zakliesniť cestu. Potom z neho vybehli traja muži a spustili paľbu z automatických zbraní. Z miesta činu potom ušli.