Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Najväčší dravec na Slovensku, orliak morský, zimuje vo veľkých počtoch

Orliak morský Foto: TASR/Oliver Paul

Orliak morský patrí medzi najmenej početné hniezdiace druhy na Slovensku.

Bratislava 25. januára (TASR) - Ochranári z radov ornitológov, ale tiež študenti a dobrovoľníci, sa tento víkend spoja, aby spočítali zimujúcu populáciu orliaka morského - najväčšieho dravca, ktorý hniezdi na území Slovenska. Zimné sčítanie sa uskutoční pozdĺž vodných tokov, ale tiež na ďalších vodných plochách, v rámci celého Slovenska.

"Orliak morský patrí medzi najmenej početné hniezdiace druhy u nás. Na celom území evidujeme maximálne 10 až 12 párov, pričom tieto sa sústreďujú do okolia väčších riek a vodných nádrží," povedal Jozef Chavko z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS). Kedysi hniezdil orliak na Slovensku vo vyšších počtoch, populácia však od polovice minulého storočia poklesla.

"Do sčítania sa zapojí približne 50 ľudí. Zimujúca populácia je oveľa väčšia ako hniezda, odhadujeme, že v tomto období môže na našom území zimovať až do 100 jedincov," povedal Chavko. Zimné sčítanie spoluorganizujú organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko a Katedra environmentálnej ekológie Prírodovedeckej faktulty UK.

TASR informovala Lucia Deutschová z RPS.