Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Orlica Anička sa neozvala 54 dní, z Afriky už letí na Slovensko

Orlica Anička Foto: Teraz.sk/ Archív Spravy TANAP-u

Naposledy sa ozvala z Mozambiku 13. januára. Napokon sa kontakt obnovil a orlica Anička je v týchto chvíľach už na ceste domov.

Vysoké Tatry 9. marca (TASR) – Letoví dispečeri Správy Tatranského národného parku (TANAP) pátrali po orlici Aničke 54 dní. Naposledy sa ozvala z Mozambiku 13. januára. Napokon sa kontakt obnovil a orlica Anička je v týchto chvíľach už na ceste domov.

„Tak dlhú pauzu bez signálu sme ešte neevidovali,“ uviedol riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. Presun koridorom na zimoviská juhovýchodnej Afriky orlici každý rok trval okolo 40 dní.

Orlica Anička
Foto: Teraz.sk/Pavol Lenko
„Najjužnejšie zaletela v roku 2015 do štátu Svazijsko, neskôr ešte do Juhoafrickej republiky, len 30 km od Indického oceánu. Zimoviská s dobrou potravou každoročne nachádzala v národných parkoch Zambie, Zimbabwe a Mozambiku,“ informoval Majko.

Návrat späť k svojmu hniezdu pod Tatrami v roku 2014 Anička "naplánovala" na 3. marca. „V roku 2015 letela z Mozambiku o dva dni neskôr (5.3.). V tomto roku to je opäť posun o dva dni, teda vyletela 7. marca. Sme radi, že Anička prežila ďalšiu sezónu v Afrike a smeruje domov,“ dodal na záver riaditeľ Správy TANAP-u.