Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ornitológovia zmapovali počty ohrozených dravcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Ich pozornosť sa upriamila na haju červenú, orla kráľovského, sokola rároha a orliaka morského.


Bratislava 12. februára (TASR) - Odborníci zmapovali v januári počty dravcov zimujúcich na Slovensku. Pozornosť ornitológov sa upriamila na haju červenú, orla kráľovského, sokola rároha a orliaka morského. "Všetky tieto druhy sú na našom území vzácne a vyžadujú si špeciálnu pozornosť," povedala Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku. Sčítanie odhalilo napríklad nižší počet hají červených, naopak, orlov kráľovských zaznamenali ornitológovia viac.

"Haja červená je kriticky ohrozený druh, na našom území sa vyskytuje iba desať až 15 hniezdiacich párov. V porovnaní s minulým rokom bol zaznamenaný výrazne nižší počet pozorovaných jedincov haje červenej – len 33 hají oproti 65 jedincom minulý rok. Tento pokles môže byť spôsobený zmenou správania druhu, vrátane zmeny lokalít preferovaných na nocovanie, tiež vyrušovaním na obľúbených lokalitách. Haje u nás počas sčítania nenocovali. Najbližšie k nášmu územiu nocovalo až 53 hají v susednom Rakúsku,"
uviedla Deutschová.

V prípade orla kráľovského sa pozorovalo 68 jedincov, vlani to bolo 57. Sokolov rárohov sa zaznamenalo o jedného viac ako vlani, a to 36. Počty najväčšieho dravca na Slovensku – orliaka morského, hovoria o 28 jedincoch oproti minuloročným 33. „Okrem početnosti sa počas sčítania zisťujú tiež preferencie druhov, teda ktoré lokality si pre odpočinok vyberajú. Všímame si, v akom stave sú tieto lokality, k akým zmenám dochádza. Ak je to potrebné, podnikneme kroky pre záchranu dôležitých území," priblížila Deutschová.

Do európskeho sčítania sa zapojilo 54 ornitológov z deviatich krajín na 26 lokalitách. Počet pozorovaných jedincov v týchto krajinách je vyše 200. Okrem Slovenska, Rakúska a Českej republiky sa do sčítania zapojilo Maďarsko, Chorvátsko, Grécko, Taliansko, Španielsko a Francúzsko. Medzinárodné sčítanie potvrdilo, že vtáky nepoznajú hranice a vyberajú si lokality podľa vlastných kritérií. Je preto dôležité spolupracovať na nadnárodnej úrovni s viacerými krajinami, pripomínajú ornitológovia.