Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

V Bratislave sa diskutuje o záchrane orla kráľovského

Orol kráľovský Foto: TASR/František Iván

Jedného roka sa dožijú len asi tri z desiatich mláďat orla kráľovského.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Na Slovensku hniezdi v tomto roku 53 párov orlov kráľovských. Ide o tretí najväčší druh hniezdiaci na našom území. "Orol kráľovský je z globálneho hľadiska považovaný za zraniteľný druh. Ohrozujú ho mnohé faktory, predovšetkým nelegálna činnosť, ale tiež poškodzovanie biotopov a kolízie s elektrickými vedeniami," uviedla Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

Len asi tri z desiatich mláďat orla kráľovského sa dožijú jedného roka a ďalšie často zahynú predtým, než dosiahnu reprodukčný vek päť rokov. "V poslednom období majú najvýznamnejší podiel na úmrtnosti ilegálne aktivity," upozornila Deutschová. Organizácia sa preto dlhodobo venuje systematickému monitoringu druhu a realizácií praktických opatrení na záchranu druhu.

Na snímke vľavo výkonná riaditeľka Ochrany dravcov na Slovensku Lucia Deutschová a vpravo predseda Ochrany dravcov na Slovensku Jozef Chavko počas VII. Medzinárodnej konferencie o ochrane orla kráľovského 4. októbra 2013 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


O orlovi kráľovskom a možnostiach jeho záchrany sa v týchto dňoch hovorí aj v Bratislave. Od 2. do 5. októbra sa v hlavnom meste koná siedma medzinárodná konferencia o ochrane orla kráľovského, na ktorej sa zišlo vyše 40 ornitológov z deviatich krajín. Krajiny strednej Európy, predovšetkým Maďarsko a Slovensko, ale aj Česká republika a Rakúsko už dlhodobo spolupracujú pri realizácii aktivít na záchranu druhu.

K snahe ochranárov o záchranu orla v posledných rokoch prispievajú aj energetické spoločnosti, ktoré inštalujú na elektrické vedenia rôzne ochranné prvky, zabraňujúce poraneniam alebo úmrtiam vtákov. Vďaka všetkým opatreniam sa stredoeurópska populácia orla kráľovského stabilizovala a v posledných rokoch má mierne stúpajúci trend, uvádzajú ornitológovia.
Na snímke vycvičený pes, ktorý vyhľadáva zranených a mŕtvych dravcov.
Foto: TASR/Martin Baumann