Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

OS SR dajú ďalšie sily na podporu bezpečnosti na hranici s Ukrajinou

Aleksander sa lúči so svojou päťročnou dcérou Annou vo vlaku do Ľvova na stanici Kyjev, Ukrajina, piatok 4. marca 2022. Aleksander musí zostať bojovať na Ukrajine, kým jeho rodina opúšťa krajinu, aby hľadala iné útočisko. Foto: TASR/AP

Okrem toho OS vyčlenili aj sily a prostriedky na zabezpečenie varenia a výstavby dočasných táborov.

Bratislava 5. marca (TASR) - Ozbrojené sily (OS) SR nasadzujú ďalšie sily a prostriedky na podporu bezpečnosti na hranici s Ukrajinou. Pribudnú dve účelové zoskupenia, ktoré budú podporovať políciu a tiež chrániť zelenú hranicu. Zároveň pribudnú prostriedky na zabezpečenie dočasných táborov. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

"V prvom rade nasadzujeme naše prieskumné a hliadkovacie spôsobilosti tak, aby bola hranica dostatočne pokrytá zo zeme, ako aj zo vzduchu. Ďalej sa podieľame na zbere, preprave a distribúcii humanitárnej pomoci vojnovým utečencom, ako aj na výstavbe a prevádzkovaní hotspotov v súčinnosti so zložkami ministerstva vnútra,“ priblížil náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.

Obe účelové zoskupenia by mali byť podľa jeho slov pripravené nasadiť celkovo takmer 1500 vojakov zo všetkých druhov síl. Veliť im bude zástupca veliteľa Spoločného operačného veliteľstva Martin Michalko.

Okrem toho OS vyčlenili aj sily a prostriedky na zabezpečenie varenia a výstavby dočasných táborov. "V spolupráci s Armádou Českej republiky v najbližších dňoch pripravíme tábor pre 400 utečencov, v ktorom budeme spolu s humanitárnymi organizáciami pripravení poskytnúť aj dlhodobejšiu starostlivosť najmä pre ženy a deti, ktoré nemajú kontakt na priateľov a príbuzných v ďalších krajinách Európy," vysvetlil Zemanovič.

Dodal, že jednotky zároveň naďalej plnia úlohy medzinárodného vojenského cvičenia Saber Strike, ktoré pokračuje podľa plánu. "Celé ozbrojené sily sú v reakcii na prebiehajúcu agresiu u nášho východného suseda v stave pripravenosti a plnia ďalšie režimové opatrenia tak, aby boli sily a prostriedky pripravené reagovať na akúkoľvek zmenu situácie," doplnil hovorca.