Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Ozbrojené sily upozorňujú na presuny vojenskej techniky

Ilustračné foto. Foto: TASR

Druhá fáza medzinárodného vojenského cvičenia vyvrcholila v pondelok v Centre výcviku Lešť.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Ozbrojené sily (OS) SR upozorňujú verejnosť na zvýšenú frekvenciu presunov vojenskej techniky, najmä na cestách Banskobystrického kraja. Dôvodom je záverečná fáza cvičenia Strong Cohesion 23-2 (Deployex 23), ktorú tvorí presun španielskych vojakov späť do vlasti. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

"Z hľadiska dodržiavania bezpečnosti na cestných komunikáciách zároveň žiadame verejnosť o dodržiavanie pokynov sprevádzajúcich vozidiel a pravidiel cestnej premávky," uviedol hovorca.

Druhá fáza medzinárodného vojenského cvičenia vyvrcholila v pondelok v Centre výcviku Lešť. Za účasti ministra obrany SR Roberta Kaliňáka (Smer-SD), náčelníka štábu obrany Španielska Teodora Lópeza Calderóna, českého náčelníka generálneho štábu Karla Řehku a náčelníka generálneho štábu slovenských ozbrojených síl Daniela Zmeka predviedli vojaci svoju zladenosť na plnenie úloh obrany Slovenskej republiky.

Počas taktickej fázy cvičenia španielski a slovenskí vojaci spolu s vojakmi Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku preverovali kompatibilitu operačných postupov pri vedení bojovej činnosti. Na cvičení sa zúčastnilo takmer 1000 vojakov s bojovou technikou. Záverečný presun preverí pripravenosť slovenských vojakov v poskytovaní podpory hostiteľskej krajiny pri presunoch spojeneckých vojsk na našom území.