Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Vojenské cvičenie Slovenský štít prechádza do ďalšej fázy

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

V rámci tejto časti budú vykonané bojové streľby mechanizovaného práporu aj za účasti medzinárodných jednotiek.

Bratislava/Lešť 9. júna (TASR) - Vo výcvikovom priestore Centra výcviku Lešť sa nástupom jednotiek začína ďalšia fáza vojenského cvičenia Slovenský štít v podobe veliteľsko-štábneho cvičenia zameraného na plánovanie a riadenie vojenských operácií na obranu Slovenskej republiky. V rámci tejto časti budú vykonané bojové streľby mechanizovaného práporu aj za účasti medzinárodných jednotiek. TASR o tom informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.

V predošlej fáze cvičenia si takmer všetky útvary a zariadenia ozbrojených síl preverili svoju pripravenosť na uvedenie do vyšších stupňov bojovej pohotovosti, prijatia opatrení na ochranu síl, ale aj doplnenia personálom a materiálom. Časť útvarov najmä pozemných síl, ale aj síl pre špeciálne operácie sa v rámci tohto scenára presunula na vybrané výcvikové priestory, kde si ďalej precvičujú plnenie čiastkových taktických úloh.

Nasledujúce dni budú zamerané na preverenie štábu mechanizovanej brigády a jej podriadených jednotiek, vrátane spojencov zo Spojených štátov amerických, ČR, Poľska a Maďarska.

S doterajším priebehom cvičenia som spokojný. Príslušníci ozbrojených síl si udržali, napriek prestávke, vysokú úroveň profesionality v plánovacích procesoch i v obsluhe zbraňových systémov. Zároveň nám cvičenie prináša množstvo poznatkov, ktoré povedú k systémovým zmenám v oblasti bojovej a mobilizačnej pohotovosti s cieľom jej zvýšenia ako odpoveď na stále komplikovanú bezpečnostnú situáciu v našom záujmovom priestore,“ uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.

Záver celého cvičenia bude patriť previerkovým zamestnaniam za účasti najvyššieho velenia a predstaviteľov vlády, kde bude stanovené záverečné hodnotenie cvičiacich jednotiek. "Z tohto dôvodu budú aj v nasledujúcich dňoch vykonávané presuny vojenskej techniky na celom území Slovenskej republiky. Naďalej však ubezpečujeme občanov, že prijmeme potrebné opatrenia, aby vplyv, najmä na cestnú premávku, bol minimalizovaný," doplnil Zemanovič.