Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Osemročné gymnázia sú podľa ministra vysávače základných škôl

Foto: TASR/Dušan Hein

Minister Dušan Čaplovič avizoval ako jeden zo svojich prvých zámerov, že obmedzí počet prijímaných žiakov aj na štvorročných gymnáziách. Kľúčom mal byť priemer známok.

Bratislava 28. apríla (TASR) – Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) je rád, že od budúceho školského roka začne platiť limit pre prijímanie žiakov na osemročné gymnáziá. Označil ich za vysávače základných škôl.

Exminister Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) v roku 2010 pozastavil zámer obmedziť počet prijatých na osemročné gymnáziá na päť percent ročníkovej populácie.

„Počnúc 1. septembrom 2013 bude toto percento platiť na celom území SR. Všetci mi tlieskajú, najmä učitelia základných škôl, lebo sme si urobili zo základných škôl špeciálne školy a treba odstrániť tieto vysávače našich základných škôl, ktoré spôsobujú nekvalitu vzdelávania na základných školách,“ vyhlásil po piatkovom (27.4.) rokovaní vlády Čaplovič.

Nový minister avizoval ako jeden zo svojich prvých zámerov, že obmedzí počet prijímaných žiakov aj na štvorročných gymnáziách. Kľúčom mal byť priemer známok.

„Je to odvážne, ale urobím to, čo urobili Nemci. Na gymnáziá pôjdu žiaci, ktorí budú mať priemer známok v ročníkoch šesť až deväť základných škôl 1,5,“ vyhlásil minister v rozhovore pre TASR v čase nástupu do funkcie. Po piatkovom rokovaní kabinetu povedal, že hranica priemeru má byť pohrozením, aby žiaci nepodliezali latku. "Povedia si: aj ako trojkári, štvorkári sa dostaneme na gymnázium," zdôvodnil Čaplovič.


Minister plánuje zaviesť aj povinnú maturitu z matematiky.
Ilustračné foto: TASR/Milan Drozd
Pri prijímaní nemôže byť podľa neho rozhodujúci len monitor, keďže ho deviataci píšu v marci a väčšina žiakov sa už do konca roka neučí.

"Učitelia škôl sa na to veľmi sťažujú," podčiarkol. Kritériá majú byť podľa Čaploviča v "tripartite" – úlohu má zohrávať piatacký a deviatacký monitor, priemer a prísne prijímacie pohovory.

Minister plánuje zaviesť aj povinnú maturitu z matematiky. Vzorovým vzdelávacím systémom je pre neho Fínsko, kde je, ako uviedol, 98 percent štátnych alebo verejných škôl. "Chceme ho nasledovať a budeme ho nasledovať," vyhlásil šéf rezortu.