Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Oslavy SNP odsunuli poslanecký prieskum v Matici slovenskej

Dušan Jarjabek Foto: TASR/Martin Baumann

Jarjabek TASR povedal, že 27. augusta si SNP pripomenú v Bratislave, 29. augusta budú oslavy v Banskej Bystrici. Poslanecký prieskum mal byť 27. až 28. augusta.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Poslanci hospodárenie Matice slovenskej v Martine koncom augusta nepreveria. Urobia tak až 8. septembra. Poslanecký prieskum presunuli pre oslavy 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP). TASR to potvrdil navrhovateľ prieskumu Jozef Viskupič (OĽaNO) a Dušan Jarjabek (Smer-SD), ktorý šéfuje kultúrnemu parlamentnému výboru.

Jarjabek TASR povedal, že 27. augusta si SNP pripomenú v Bratislave, 29. augusta budú oslavy v Banskej Bystrici. Poslanecký prieskum mal byť 27. až 28. augusta. "To sa nedá stihnúť, tak sme sa dohodli na zmene termínu," uviedol Jarjabek.

Viskupič so zmenou nemá problém. "Chcem, aby bol prieskum úspešný, preto sme vyhoveli vládnym poslancom a pristúpili sme na zmenu termínu," povedal pre TASR Viskupič, ktorý má záujem dozvedieť sa čo najviac o problémoch Matice slovenskej.

Členov kultúrneho výboru zaujímajú otázky a problémy spojené s činnosťou Matice Slovenskej v majetkových veciach a nakladaním s rozpočtovými prostriedkami.

Viskupič ešte v júli upozornil na množstvo otáznikov súvisiacich s Maticou slovenskou a jej hospodárením. Poukázal vtedy na informácie o minutej rezerve vo výške viac ako 900.000 eur, o porušovaní stanov, dlhoch, pochybných úveroch, zmiznutom národnom poklade, či plánovanom predaji tlačiarne Neografia. Tá podľa Viskupiča tvorí podstatný zdroj príjmov tejto inštitúcie.

Opozičný poslanec zdôraznil, že Matica slovenská narába s verejnými financiami, preto má verejnosť právo vedieť, ako hospodári. "Pripomínam, že Matica slovenská každoročne disponuje sumou 1,5 milióna eur zo štátneho rozpočtu," upozornil Viskupič.