Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Súd oslobodil muža, ktorý nechcel v 70. rokoch nastúpiť na vojenčinu

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pre tento čin muž bol ešte za Československej socialistickej republiky opakovane odsúdený a strávil vo väzení dovedna štyri a pol roka.

Prievidza 6. apríla (TASR) - Senát Okresného súdu (OS) v Prievidzi zastavil dnes trestné stíhanie voči Jozefovi Veteškovi z Hrabičova v okrese Žarnovica, ktorý v 70. rokoch 20. storočia odmietol z dôvodu svojho náboženského vyznania nastúpiť na základnú vojenskú službu. Pre tento čin muž bol ešte za Československej socialistickej republiky opakovane odsúdený a strávil vo väzení dovedna štyri a pol roka.

Žiadosť o obnovenie konania v tejto veci podal Veteška sám, ešte vlani na jeseň prievidzský súd zrušil rozsudok z roku 1972 a nariadil hlavné pojednávanie. "Pán Veteška bol obžalovaný za to, že odopieral vykonávať z náboženských dôvodov ako jehovista vojenskú službu. Za to bol postupne trikrát odsúdený, prvý raz v roku 1970, druhý raz v roku 1972 a tretíkrát v roku 1976," uviedol obhajca obžalovaného Lubomír Müller.

V prípade podľa Müllera došlo k posunu, keďže Veteška má dnes 66 rokov a branná povinnosť končila vo veku 60 rokov. "Navyše, pán Veteška je českým štátnym občanom a bol súdený v Prievidzi slovenským súdom. A konečne, bola tu porušená zásada ne bis in idem, nie dvakrát za to isté," ozrejmil.

"Mňa jedine desilo to, preto som odmietal ísť na odvod, pretože, keď som videl vojenský súd, si hovorím, tak ma postavia k múru a budú strieľať. Ale možno to bola aj taká mladícka nerozvážnosť, že som odmietal prevziať predvolania, ale bol to znak toho, že mi to moje svedomie nedovolí," povedal Veteška, ktorý bol na základe rozhodnutia súdu naďalej braný ako vinný, pričom toto odsúdenie mal zapísané aj registri trestov. S dnešným rozhodnutím súdu je podľa svojich slov spokojný.

"Je nesporné, že na obžalovaného Jozefa Vetešku bola na tunajšom súde podaná obžaloba pre trestný čin neodvedenia brannej povinnosti, na druhej strane som však toho názoru, že bolo preukázané, že za tento skutok už bol obžalovaný odsúdený... V tom čase sa to bralo ako dve samostatné konania, vývojom judikatúry a úpravou aj stanoviska Najvyššieho súdu SR došlo k zjednoteniu postoja, že už nemôže byť dvakrát odsúdený za niečo také, ako je v tomto prípade," zdôvodnila rozhodnutie súdu predsedníčka senátu OS v Prievidzi. Rozsudok súdu je právoplatný, prokurátor ani obžalovaný totiž voči nemu nepodali sťažnosť.

Stovky podobných prípadov, ako bol Veteškov, boli podľa Müllera už vyriešené, ďalšie desiatky na vyriešenie ešte čakajú. Ministerstvo spravodlivosti priznáva ľuďom v týchto prípadoch odškodnenie, a to vo výške 83 eur za mesiac nezákonného väzenia.