Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

OSN aj EÚ presadzujú potrebu dôležitosti udržateľného rozvoja miest

Foto: TASR

Informačný seminár o budúcnosti slovenských miest v medzinárodných súvislostiach bol dnes na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Informačný seminár o budúcnosti slovenských miest v medzinárodných súvislostiach bol dnes na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Bolo to v Slovenskej republike prvé podujatie svojho druhu a v rámci predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie (EÚ).

"Cieľom seminára je oboznámiť odbornú verejnosť predovšetkým z prostredia mestskej samosprávy s medzinárodnými aspektmi mestského rozvoja. S prijatými koncepčnými dokumentmi, s obsahom politík, ktoré sú otvorené na nadnárodnej úrovni. Budeme diskutovať o tom, ako by sa dali preniesť do slovenskej koncepcie mestského rozvoja," povedal na brífingu štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Peter Ďurček.

Na seminári boli zástupcovia mestskej samosprávy, odborní partneri ministerstiev, ktorí sa dlhodobo podieľajú na pripravovanej koncepcii. Tiež partneri z verejného a súkromného sektora i z verejnej správy, čiže z rôznych oblastí spoločenského života. Zástupcovia viacerých ministerstiev a Úradu vlády SR ich oboznámili s najvýznamnejšími udalosťami v oblasti mestského rozvoja v roku 2016, ktorý sa pre mimoriadne silné zastúpenie tejto agendy zapíše do histórie ako urbánny rok. Dôraz je kladený na výstupy týkajúce sa budúceho smerovania agendy udržateľného rozvoja mestských sídiel na národnej, európskej aj globálnej úrovni.

"Na októbrovej konferencii OSN o bývaní a udržateľnom rozvoji miest Habitat III v ekvádorskom Quite bola prijatá nová urbánna agenda. Podľa očakávania vzrastie do roku 2050 počet mestského obyvateľstva na svete takmer dvojnásobne. Takže urbanizácia sa stane jedným z najdôležitejších transformačných trendov v 21. storočí. Táto agenda potvrdzuje náš globálny záväzok, ktorý presadzuje zásadný krok na ceste k realizácii udržateľného rozvoja miest integrovaným a koordinovaným spôsobom aj na národnej, územnej a miestnej úrovni do roku 2030 za účasti všetkých príslušných zúčastnených strán," zdôvodnil štátny tajomník MZVaEZ SR Lukáš Parízek.

S touto tematikou sa zaoberá aj Urbánna agenda pre EÚ, takzvaný Amsterdamský pakt, ktorý odsúhlasili ministri zodpovední za mestské záležitosti v holandskom Amsterdame. Dokument uvádza, že viac ako 70 percent občanov Európy žije v mestských oblastiach a OSN predpokladá, že do roku 2050 tento podiel dosiahne 80 percent. Urbánna agenda pre EÚ sa zameriava najmä na tri piliere tvorby politiky EÚ a jej vykonávania - lepšiu právnu reguláciu, lepšie financovanie,  posilnenie znalostnej základne o mestských otázkach a výmenu osvedčených postupov. Medzi 12 prioritných tém stratégie Európa 2020 pre inteligentný, udržateľný a inkluzívny rast patrí začlenenie migrantov a utečencov, kvalita ovzdušia, mestská chudoba, bývanie, pracovné príležitosti či mestská mobilita. Pre dosiahnutie cieľov agendy ministri odporúčajú vytvárať dobrovoľné partnerstvá.

Účastníci seminára boli informovaní aj o programe európskej územnej spolupráce URBACT a príprave koncepcie mestského rozvoja SR.