Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

VIDEO: Bude Generálnym tajomníkom OSN Slovák? V hre je Lajčák aj Kubiš

Na archívnej snímke M. Lajčák a J. Kubiš. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Šance boli donedávna takmer stopercentné, ale čosi sa zmenilo, tvrdí Eduard Chmelár.

Bratislava 25. marca (Teraz.sk) – Šance Slovenska získať jeden najvýznamnejších diplomatických postov na svete, funkciu Generálneho tajomníka OSN sú stále vysoké, ale rozpoltenosť ponuky ich komplikuje. V diskusnej relácii TABLET.TV to povedal rektor Akadémie médií Eduard Chmelár.

„Ako vôbec prvý prejavil záujem o túto funkciu bývalý minister zahraničných vecí Ján Kubiš. Vyštartoval podľa mňa priskoro. Ale zároveň, teší sa obrovskej úcte, autorite a rešpektu nie len v kruhoch OSN, ale v diplomatických kruhoch ako takých. Má osobnú podporu aktuálneho Generálneho tajomníka OSN Pan Ki – muna, osobnú podporu mnohých predstaviteľov svetových veľmocí,“ konštatuje. „Celkovo to mal dobre naštartované, ale v istom momente prejavil o tento post záujem minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a z mne neznámych dôvodov sa Robert Fico rozhodol, že podporí práve jeho,“ dodáva Chmelár.

"Náš región má teraz nárok na túto pozíciu a je pravda, že minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák má plnú podporu v jeho ambíciách, ak budú prejavené," vyhlásil Robert Fico 21. marca v Slovenskom rozhlase.
Minister Lajčák pre TA3 pripustil, že má o túto funkciu záujem. Zároveň ale dodal, že táto ambícia nie je pre neho v tejto chvíli kľúčovou agendou a prioritne sa venuje povinnostiam ministra.



Na poznámku TABLET.TV, že tak Ján Kubiš, ako aj Miroslav Lajčák majú v zahraničí vysoké renomé Chmelár reagoval, že každý má inú pozíciu. „Je to mýtus médií. Miroslav Lajčák bol vysokým predstaviteľom v Bosne a Hercegovine, ibaže jeho pôsobenie na tomto poste mu mnohí nemôžu zabudnúť,“ poznamenal Chmelár, podľa ktorého má väčšie predpoklady na výkon funkcie Generálneho tajomníka OSN Kubiš. „Momentálne je to rozohraté tak, že kandidátom číslo jeden je Miroslav Lajčák. Ale v prípade, že by ho niektorá mocnosť zo stálych členov Bezpečnostnej rady OSN zablokovala, nastúpi Ján Kubiš,“ povedal.

Publicista Juraj Hrabko v diskusii upozornil, že kandidátom Slovenskej republiky sa má stať práve Miroslav Lajčák. „Ak je kandidátom Slovenska, treba za neho lobovať a treba ho všemožne podporovať,“ zdôraznil.

Najvážnejším súperom slovenského kandidáta v boji o post Generálneho tajomníka OSN je podľa Chmelára bulharská generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová. „Je tu slovinský kandidát, tomu by som nedával veľké šance ale hlavným konkurentom je bulharská predstaviteľka, generálna riaditeľka UNESCO, ktorá má tiež dobré meno a naviac je to žena. Šance sú veľmi vysoké ale nemáme to celkom isté aj vzhľadom na to, ako sme sa k tejto veci postavili,“ vyhlásil Chmelár.

Pri voľbe Generálneho tajomníka OSN podľa neho zohrávajú úlohu niekedy aj prekvapivé faktory. „Z doterajších volieb generálnych tajomníkov môžeme usudzovať, že Číňania a Briti do toho zvyčajne príliš nevstupujú, keď sa väčšina štátov dohodne. Ak budú výhrady, skôr ich môžeme čakať zo strany Ruska, Francúzska, v minulosti USA. Pred tým, než sa stal Kofi Annan generálnym tajomníkom OSN, ho Francúzi dočasne zablokovali, lebo mali pocit, že nedostatočne ovláda francúzštinu,“ upozornil.

„V každom prípade, akýkoľvek z týchto dvoch kandidátov by získal tento post, je to obrovský úspech pre Slovensko. Nie len preto, že je to najvýznamnejší diplomatický post ale aj preto, že s tým všetkým nastupuje celý rad úloh a príležitostí pre slovenskú diplomaciu,“ uzavrel Chmelár.