Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rebríček najšťastnejších krajín sveta: Česi výrazne predbehli Slovákov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Šťastné krajiny sú tie, kde je zdravá rovnováha medzi materiálnym blahobytom a sociálnym kapitálom, čo znamená vysoký stupeň dôvery v spoločnosť, nízky ukazovateľ nerovnosti a dôveru vo vládu.

Oslo 20. marca (TASR/TABLET.TV) - Najšťastnejšími na svete sú obyvatelia Nórska. Vyplýva to z prieskumu, ktorý na objednávku OSN urobila organizácia Sieť na hľadanie riešení na dosiahnutie udržateľného rozvoja (SDSN). Výsledky boli zverejnené dnes, keď si svet pripomína Medzinárodný deň šťastia.

Na druhom mieste rebríčka skončilo vlani prvé Dánsko. Na treťom mieste skončil Island. Na ďalších miestach je Švajčiarsko, Fínsko, Holandsko, Kanada, Nový Zéland, Austrália a Švédsko. Spojené štáty sú na 14. mieste. Nemecko obsadilo 16. miesto. Británia skončila na 19. a Francúzsko na 31. mieste. Slovensko sa tento rok ocitlo na 40. mieste, Česko je v poradí 23.




Na konci rebríčka sa ocitli krajiny subsaharskej Afriky: Južný Sudán, Libéria, Guinea, Togo, Rwanda, Tanzánia, Burundi a Stredoafrická republika. Na posledných miestach v rebríčku sú aj vojnou zmietané Sýria a Jemen.

Prezident spoločnosti SDSN a poradca generálneho tajomníka OSN Jeffrey Sachs uviedol, že šťastné krajiny sú tie, kde je zdravá rovnováha medzi materiálnym blahobytom v tej podobe, ako sa obvykle charakterizuje, a sociálnym kapitálom, čo znamená vysoký stupeň dôvery v spoločnosť, nízky ukazovateľ nerovnosti a dôveru vo vládu.

Štatisticky rebríček šťastia 2014 - 2016
Foto: s3.amazonaws.com


Autori správy sa snažia v 155 krajinách sveta zistiť spokojnosť ich obyvateľstva so svojím životom. Do úvahy sa pritom berie šesť faktorov: podiel HDP na jednotlivca, očakávaná dĺžka života, sociálna podpora v zložitých životných situáciách, dôvera k vláde, sloboda rozhodovania ľudí ohľadom svojho života a štedrosť a dobročinnosť ľudí.

V správe sa píše, že krajiny, ktoré sú na posledných miestach rebríčka sa zvyčajne vyznačujú nízkymi hodnotami vo všetkých šiestich premenných. Sachs v tejto súvislosti uviedol, že najmä tieto štáty by mali nasledovať Spojené arabské emiráty a ďalšie krajiny, ktoré vytvorili vo svojich vládach "ministerstvá šťastia". "Chcem, aby vlády posúdili, diskutovali, analyzovali a pochopili, keď sa vydali zlým smerom".

Agentúra Reuters citovala Sachsovo vyjadrenie ohľadom USA, ktoré v porovnaní s vlaňajšom klesli z 13. a 14. miesto. Sachs to vysvetlil nerovnosťou, nedôverou a korupciou.

Vyslovil obavy, že ekonomická politika, ktorú sa vláda nového prezidenta USA Donalda Trumpa snaží presadiť, situáciu len zhorší. "Všetky tieto opatrenia povedú k zvyšovaniu nerovnosti: znižovanie daní pre vyššie príjmové skupiny, odmietanie financovať náklady na zdravotnú starostlivosť, zníženie dotácií pre program distribúcie bezplatných obedov pre najchudobnejších - (to všetko) kvôli rastu výdavkov na obranu". "Myslím, že všetko, čo bolo (v USA) navrhnuté, ide nesprávnym smerom," vyhlásil Sachs.

Spojené arabské emiráty oznámili vznik Svetovej rady pre šťastie



Spojené arabské emiráty dnes oznámili založenie Svetovej rady pre šťastie, ktorá bude každoročne predkladať svoju výročnú správu (Global Happiness Report). Informoval o tom spravodajský server Arabian Business.

Vznik a zloženie 13-člennej rady oznámil viceprezident a premiér SAE šejk Muhammad bin Rašíd Maktúm.

Podľa jeho slov súčasný svet potrebuje iný prístup, aby ľudstvo dosiahlo šťastie: musí byť založený na spolupráci a integrácii a posilnení pozitívnych hodnôt. Šejk zdôraznil, že v záujme dosiahnutia tohto cieľa sa musí zmeniť prístup vlád štátov sveta k svojej práci i k realizácii cieľov stanovených medzinárodnými organizáciami.

Šejkovo vyhlásenie bolo zverejnené dnes, keď si svet pripomína Medzinárodný deň šťastia a keď bol zverejnený rebríček Siete na hľadanie riešení na dosiahnutie udržateľného rozvoja (SDSN), ktorý stanovuje mieru šťastia pociťovanú obyvateľmi tej-ktorej spomedzi 155 skúmaných krajín sveta.

Svetová rada pre šťastie sa bude schádzať dvakrát ročne. Administratívne ju bude podporovať OSN. Na jej čele bude stáť profesor Columbijskej univerzity a známy americký ekonóm Jeffrey Sachs. Svoju výročnú správu bude rada predkladať na Svetovom vládnom summite.

Prvýkrát sa zasadnutie rady uskutoční v rámci Globálneho dialógu pre šťastie, ktoré bude súčasťou najbližšieho Svetového vládneho summitu. Druhé rokovanie sa bude konať počas Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.