Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OSN upozorňuje na potenciál dobrovoľníctva

Pan Ki-mun Foto: TASR/AP Photo

Organizácia Spojených národov v roku 1985 vyhlásila 5. december za Medzinárodný deň dobrovoľníkov s cieľom osláviť možnosti a potenciál dobrovoľníctva.

Bratislava/New York 9. decembra (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) v roku 1985 vyhlásila 5. december za Medzinárodný deň dobrovoľníkov (International Volunteer Day) s cieľom osláviť možnosti a potenciál dobrovoľníctva. Tento deň dáva príležitosť dobrovoľníkom a ich organizáciám lepšie pochopiť ich úlohu, ostatnej populácii uznať prínos pre spoločnosť a v nej žijúce komunity. V tomto roku ide o to, aby ľudia na celom svete ocenili činnosť dobrovoľníkov pre mier a rozvoj, informuje webová stránka OSN.

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) 17. decembra 1985 v rezolúcii A/RES/40/212 predložilo členským štátom svetovej organizácie návrh, aby si každý rok pripomínali Medzinárodný deň dobrovoľníkov pre ekonomický a sociálny rozvoj (International Volunteer Day for Economic and Social Development), ktorý je známy pod skráteným názvom: Medzinárodný deň dobrovoľníkov (International Volunteer Day). Odvtedy 5. decembra vlády štátov, systém OSN a predstavitelia občianskej spoločnosti spoločne s dobrovoľníkmi slávia tento deň.

Neskôr, 20. novembra 1997 VZ OSN vyhlásilo rok 2001 za Medzinárodný rok dobrovoľníkov. V rámci tohto kroku prijalo VZ OSN komplex odporúčaní o tom, ako by vlády štátov a systém OSN mohli podporiť dobrovoľníctvo a svetová organizácia požiadala svoje členské štáty, aby boli nápomocné pri podpore a rozširovaní dobrovoľníctva. VZ OSN zároveň s vyhlásením Medzinárodného roku dobrovoľníkov oznámila aj založenie programu Dobrovoľníci OSN (United Nations Volunteers, UNV).

Program Dobrovoľníci OSN prispieva k mieru a rozvoju formou činnosti dobrovoľníkov na celom svete. Tento Program spolupracuje s partnermi s cieľom integrovať kvalifikovaných a motivovaných dobrovoľníkov OSN do rozvojových programov s cieľom podporovať hodnotu a uznanie dobrovoľníctva na celom svete. Program Dobrovoľníci OSN so sídlom v Bonne je aktívny v približne 130 krajinách, priamo v teréne je v 80 štátoch sveta vyše 7000 dobrovoľníkov.

Počas mnohých rokov v jednotlivých štátoch sveta využívajú Medzinárodný deň dobrovoľníkov na potreby napĺňania strategických potrieb, preto sa sústreďujú aj na využitie činnosti dobrovoľníkov pri plnení Miléniových rozvojových cieľov v oblasti potláčania biedy, odstraňovania hladu vo svete, negramotnosti, chorôb, rovnako aj na ochranu životného prostredia či na odstraňovanie diskriminácie.

Slovenský portál dobrovolnictvo.sk charakterizuje dobrovoľníctvo ako slobodne zvolenú činnosť dobrovoľníka vykonávanú v prospech iných ľudí bez nároku na odmenu. Na Slovensku právne postavenie dobrovoľníka či dobrovoľníčky a právne vzťahy pri vykonávaní dobrovoľníckej činnosti na území Slovenskej republiky a v zahraničí upravuje Zákon o dobrovoľníctve č. 406/2011.

Vo všeobecnosti dobrovoľníkom prípadne dobrovoľníčkou je človek, ktorý dáva zo svojho osobného času, energie, vedomostí a schopností v prospech činnosti, za ktorú nedostane finančnú odmenu, no získava osobnostný a profesionálny rast, dobrý pocit, niekedy nové priateľstvá a životné skúsenosti.