Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Osobnosti spoločenského života spustili iniciatívu Zjednotení za mier

Rudolf Schuster-Michal Kováč-Ivan Gašparovič, archívne foto Foto: FOTO TASR - Vladimír Benko

Medzi signatármi výzvy sú napríklad bývalí prezidenti Slovenskej republiky Michal Kováč, Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič.

Bratislava 6. mája (TASR) - Spolu 70 osobností politického, vedeckého a kultúrneho života zo Slovenska, Česka, ale aj Srbska pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny dnes predstavilo dokument s názvom Zjednotení za mier. Vyzývajú v ňom predstaviteľov strán, vlád a medzinárodných organizácií na hľadanie a presadzovanie novej bezpečnostnej architektúry, ktorá bude zodpovedať potrebám súčasnosti a bude garantovať rovnakú bezpečnosť pre všetky štáty.

Medzi signatármi výzvy sú napríklad bývalí prezidenti Slovenskej republiky Michal Kováč, Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič, bývalý predseda Valného zhromaždenia OSN Jan Kavan či umelci ako Peter Lipa, Pavol Hammel, Božidara Turzonovová, Mária Kráľovičová, Juraj Jakubisko, Adriana Kučerová. "Signatári sa v texte obrátili aj na štátne orgány, aby zaviedli do učebných osnov výchovu ku kultúre mieru a nenásilia a vyzvali predstaviteľov cirkví, mimovládnych organizácií a mienkotvorné osobnosti, aby aktívne podporovali mierové riešenia," priblížil koordinátor iniciatívy Eduard Chmelár.

Výzvu môžu záujemcovia podpísať na webovej stránke www.zjednotenizamier.sk.